Hlavní obsah

Umělá inteligence umí i přijímačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci základních škol si mohou zdarma vyzkoušet chatovací nástroj, který je připraví na přijímací zkoušky na střední školu. Nachází se na adrese edu-ai.eu a vypadá jako běžný chat, studentům zde ovšem odpovídá umělá inteligence a postupně je provází učivem. Na projektu se podílela i Univerzita Karlova a pokrývá veškerý obsah češtiny a matematiky, který je třeba znát k jednotné přijímací zkoušce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Příprava na přijímací zkoušky bývá často drahá a ne každá rodina si ji může dovolit. My nabízíme systém, který je zadarmo, dostupný pro každého a neustále,“ říká Antonín Jančařík, spoluautor projektu z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Program by podle něj mohl zmírnit rozdíly mezi žáky, které jsou často dané ekonomicky.

Program je schopen žákům odpovídat na věcné otázky, třeba co je parabola nebo předpona centi, dává nápovědy, látku vysvětluje. Projekt už prošel testováním, nyní ho autoři představují širší veřejnosti a v průběhu ledna se spustí naplno – robot poté bude studenty e-mailem upozorňovat na nové kurzy tak, aby se do dubnového termínu přijímaček vše naučili. Zaregistrovat se žáci mohou už teď.

Na projektu se začalo pracovat v roce 2021, stojí za ním Asociace za lepší ICT řešení, což je nezisková organizace (zkratka ICT znamená komunikační a informační technologie). Podílí se na něm také Univerzita Karlova a Národní pedagogický institut.

„Každé téma je rozdělené do několika lekcí podle obtížnosti, nechybějí výuková videa,“ popisuje Jančařík. V nabídce je také test, kde jsou reálné úlohy z předchozích jednotných přijímacích zkoušek. Přidán byl díky dohodě s Cermatem, ten mimochodem vydal v listopadu vlastní webovou aplikaci na procvičování testů na adrese tau.cermat.cz.

Zvládne i konverzovat

Robot zvládne i běžnou konverzaci, například odpoví na dotaz, jak se má, jeho hlavním úkolem je ovšem vzdělávat. Stačí si zvolit obor, tedy matematiku nebo češtinu, a poté oblast, například procenta. „Stoprocentně to zvládneme,“ odpoví robot a nabídne úkol podle zvolené obtížnosti.

Když si student neví rady, poradí nebo poskytne jednodušší úlohu. Stroj nepíše jen suchý text, posílá i různé memy, vtipné obrázky. „Snaží se žáka povzbuzovat, aby pokračoval,“ vysvětluje Jančařík.

Robot už byl testován před letošními přijímacími zkouškami, vyzkoušelo si ho přes šest set žáků. „Momentálně ho využívá přes šest tisíc studentů. Máme od nich pozitivní ohlasy a vidíme, že s ním intenzivně pracují,“ říká spoluautor projektu.

Stroj dokáže odpovědět i na vědomostní otázky, třeba kdy se narodil Tomáš Garrigue Masaryk. K tomu využívá přístup k Wikipedii a službu GPT-3 od společnosti Open AI, tedy předchůdce dnes nejrozšířenější služby ChatGPT. „Ta komunikace je jednodušší, ale my nechceme, aby si žák s robotem dlouze povídal. Měl by si hlavně procházet obsah a učit se z něj,“ uzavírá Antonín Jančařík.

Stopka byla zrušena, ChatGPT opět přijímá platící uživatele

Software

Reklama

Výběr článků

Načítám