Hlavní obsah

Ministerstvo vydalo doporučení, jak mluvit s dětmi o tragédii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství vyvěsilo na svých stránkách sedmero doporučení pro učitele, jak se bavit s žáky a studenty o včerejší tragédii. Rady prý mohou využít i rodiče a příbuzní během vánočních svátků.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

Ministerstvo školství vyvěsilo na svých stránkách sedmero doporučení nejen pro učitele.

„Ujistěte své žáky, že jsou v bezpečí, a ujistěte je, že jste tady pro ně, že se na vás mohou s každou svou otázkou obrátit, že jste připraveni bavit se o jejich emocích a pocitech. Je třeba žáky ubezpečit, že pocity smutku, nejistoty i strachu jsou naprosto pochopitelné a že jste připraveni jim pomoci se ve složitém světě zorientovat,“ stojí v doporučení.

Zejména by si měli učitelé všímat, v jakém emočním stavu žáci jsou a sledovat případné změny v chování.

Psycholog: Okolí by nemělo přeživší masakru nutit, aby o svých zážitcích mluvili

Domácí

Budou-li chtít, měly by děti dostat prostor o situaci mluvit a klást otázky.

„Braňte konspiracím“

„Reagujte pravdivě, samozřejmě formou přiměřenou jejich věku, snažte se bránit diskusím o různých konspiračních teoriích a vhodné nebudou ani debaty o motivech pachatele,“ uvedlo ministerstvo.

Kantoři by také měli poukázat na pozitivní události všedního dne, ubezpečit děti o kvalitě bezpečnostních složek a připomenout, že ČR patří mezi nejbezpečnější země světa.

„Chybělo nám pár dní.“ Studenta měli policisté v hledáčku kvůli Klánovicím

Krimi

Učitelé pak mohou i rodičům doporučit, aby omezili sledování médií, zejména by se měli vyvarovat „různým expresivním záběrům či textům“. Naopak se mají s dětmi věnovat různým společenským aktivitám a strávit společně čas co nejpříjemněji.

„Nezapomínejte ani sami na sebe,“ zní poslední doporučení kantorům.

Ministerstvo také odkazuje na další portály, které popisují, jak těžké chvíle zvládnout. Jedním z nich je například Centrum Locika.

Kvůli střelbě na FF UK by se mělo předsednictvo konference rektorů setkat s Bekem 3. ledna

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám