Hlavní obsah

Tříd lyceí přibývá, stejně nemusí stačit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kraje zřizují pro příští rok řadu nových tříd lyceí pro stovky žáků, aby uspokojily poptávku po všeobecném vzdělávání. Přibývá i míst na gymnáziích. Přesto to zejména ve větších aglomeracích zřejmě nebude stačit.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Napínavá byla loni situace zejména v Praze, kam podávají přihlášky i žáci z blízkého okolí Středočeského kraje.

Neustále hledáme vnitřní rezervy u středních škol, kde je případně možné kapacity posílit
Vít Hofman, pražský magistrát

„Hledáme vnitřní rezervy u stávajících středních škol, kde je možné kapacity posílit. Musí k tomu být vhodné materiálně-technické podmínky, tedy dostatek židlí a pomůcek a také personální zabezpečení. Bez pedagogů nepomůže ani masivní navyšování kapacit,“ popsal Novinkám a Právu mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Rodiče chtějí tisíce míst na gymnáziích

„V nejbližším horizontu by mohla vzniknout odloučená pracoviště středních škol na území městských částí Praha-Šeberov, kde by mohlo být sportovní gymnázium, Praha-Újezd, kde se uvažuje o čtyřletém gymnáziu, a v Praze-Březiněvsi, kde je v plánu střední škola lyceálního typu,“ řekl Hofman.

Malé školy do 50 žáků tvoří čtvrtinu všech ZŠ v Česku

Věda a školy

Posilovat budou i ve středních Čechách. „Pro příští školní rok nejvíce posílí obory předškolní a mimoškolní pedagogika, informační technologie, technická, ekonomická, pedagogická lycea i gymnázia. V lyceích přibude až 235 míst, v ostatních maturitních oborech by to mělo být 251 a v gymnáziích 30 ve školách zřizovaných Středočeským krajem a 143 ve školách ostatních zřizovatelů,“ sdělil Novinkám a Právu místní radní pro školství Milan Vácha (STAN).

Celkově se má navýšit počet míst ve všech oborech o 660 míst, přičemž v učebních oborech by mělo být podle Váchy navyšování minimální.

Přihlášky na střední školy produkují zkreslené informace o poptávce, tvrdí odborníci

Věda a školy

Podle Davida Gregera z Národního institutu SYRI nemusí ani toto navýšení stačit. Podle průzkumu, který jeho institut vypracoval pro Prahu a Středočeský kraj, chce maturitní obor pro své dítě 90 procent rodičů.

„Všeobecné vzdělání za ideální považuje 43 procent rodičů v Praze a 33 procent rodičů ve Středočeském kraji,“ uvedl.

Podle jeho propočtů by bylo ke kompletnímu naplnění poptávky v Praze zapotřebí zřídit 2410 míst na gymnáziích a 492 v lyceích. Ve Středočeském kraji by to muselo být navýšení o 1339 míst na gymnáziích a 492 v lyceích.

Příprava na přijímačky stojí rodiče hodně peněz

Domácí

Ve změnách v nabídce pokračuje Jihomoravský kraj. Na Střední průmyslové škole chemické v Brně otevírá pro příští rok čtyřleté gymnázium se třemi třídami pro 90 žáků.

„Časem bude k dispozici pět tříd v ročníku, tedy 20 tříd s kapacitou gymnázia 700 žáků,“ popsala Alena Knotková z tiskového oddělení Jihomoravského kraje. Dále je v plánu zřídit v rámci současných středních škol osm tříd technického lycea, tři ekonomického a dvě pedagogického lycea.

Činí se i na Vysočině, kde otevřou dvě gymnaziální třídy a šest tříd lycea. „Rozšíření o tyto obory je reakcí na poptávku, kdy žáci rozhodování o konkrétní budoucí profesi v čase odkládají, chtějí mít všeobecné vzdělání, ale v odborném směru,“ napsal Novinkám a Právu radní pro školství Kraje Vysočina Jan Břížďala (Piráti).

V Moravskoslezském kraji se rozhodli jít spíše cestou posílení všeobecné složky vzdělávání na stávajících odborných školách.

„Navýší se počet gymnazijních míst na Novojičínsku, kde evidujeme navýšení počtu žáků. Kapacita všeobecného vzdělávání je v našem regionu dostačující,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství Stanislav Folwarczny.

Školy mají seškrtat semináře i praktika

Domácí

S kapacitou středních škol nemají problém v Pardubickém kraji, kde loni po prvním kole přijímaček byla místa i na osmi gymnáziích.

Především se ale kraje spoléhají na nový systém digitálních přihlášek, které situaci s přijímačkami zpřehlední. Uchazeč si bude moci podat tři přihlášky a určit u nich pořadí podle vlastních preferencí. Po přijímačkách je pak systém rozřadí na školy podle nejvyšší preference, kde uspějí. Jisté místo na škole by mělo mít po prvním kole přes 90 procent uchazečů.

Úřady posilováním všeobecného vzdělávacího proudu reagují na změnu strategického dokumentu ministerstva školství, který to doporučuje.

Již loňské a předloňské přijímačky na střední školy ukázaly, že míst na gymnáziích a lyceích je nedostatek a jak nepřehledná je situace pro silnější ročníky deváťáků. Loni jich bylo přes 106 tisíc a na 110 tisíc bylo osmáků, kteří budou letos přecházet na střední školy. Lze předpokládat, že část neúspěšných uchazečů z loňska se pokusí dostat na školu znovu.

Do gymnázií a lyceí víc žáků, plánuje ministerstvo

Domácí

Ministr Bek: Stejný poměr všeobecných a odborných SŠ nemá být ve všech regionech

Věda a školy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Střední školy

Reklama

Výběr článků

Načítám