Hlavní obsah

Příprava na přijímačky stojí rodiče hodně peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze investují rodiče do přípravy svých dětí na státní přijímačky na střední školy v průměru 14 400 korun, ve Středočeském kraji činil průměr 8750 korun.

Foto: EnvantoElements

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který pro oba kraje uskutečnil Národní institut SYRI a Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy. Kromě toho se ukázalo, že rodiče investují tak vysoké částky i rok před přijímačkami.

Například otec žákyně osmé třídy ze Šumperska platí za přípravnou hodinu matematiky pro dceru pětistovku týdně, tedy dva tisíce měsíčně. Ale nestěžuje si, učitelka je prý skvělá.

„Rodiče prostě chtějí konkurenční výhodu pro své dítě. Uděláte vše pro to, aby se někam rozumně dostalo,“ řekl Právu David Greger z Národního institutu SYRI. „Kdyby se vědělo, že se každý v Praze dostane na nějaký gympl, tak možná příprava na testy nebude tak nutná. Ale tady je už pro Pražany málo míst a ještě se sem hlásí Středočeši,“ dodal.

Třetina žáků, které čekají přijímačky v příštím roce, uvedla, že s přípravou na ně už začala
David Greger, Národní institut SYRI

Zmiňované částky zhruba odpovídají i nabídkám na webu. Lekce přípravy na přijímačky může vyjít třeba na 450 až 750 korun.

Na střední školy se budou moci podat tři přihlášky

Domácí

Neomezený počet kurzů ve školním roce 2023/2024 vyjde na necelých 15 tisíc. Situace se může v různých regionech lišit. Praha vyjde nejdráž, zároveň je zde vysoká poptávka po všeobecných maturitních oborech.

„Pokud by v Praze bylo dostatek míst, tak by ten tlak nebyl tak velký,“ uvedl dále pro Právo Greger.

„Ale kdybychom měli data třeba z Moravskoslezského kraje, uvidíme, že to tam řeší mnohem méně lidí. Stejně tak třeba na Vysočině,“ řekl Greger.

Podle průzkumu, který se uskutečnil v minulém školním roce, 55 procent deváťáků začalo s přípravou už v prvním pololetí, 23 procent až ve druhém. A 16 procent uvedlo, že přípravu zahájili už v osmé třídě.

Anketa

Kolik byste byli ochotni investovat do přípravy na přijímačky za své dítě?
Více než 20 000 korun
13,7 %
10 000 až 20 000 korun
31,3 %
5000 až 10 000 korun
10,7 %
do 5000 korun
14,2 %
Nic
30,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 591 čtenářů.

Kvůli přípravě pak deváťáci museli obětovat i značnou část volna. Dvě pětiny věnovaly přípravě ve druhém pololetí až tři dny v týdnu, dalších 43 procent v Praze a třetina ve středních Čechách podle svých slov na tom dělala každý pracovní den. „A tehdejší osmáci, které čekají přijímačky v příštím roce, začali s přípravou ještě dříve. Třetina uvedla, že s přípravou už začala, a 61 procent plánovalo, že se do ní pustí hned v prvním pololetí 9. ročníku,“ uvedl Greger.

Končí termín podávání přihlášek na SŠ s talentovou zkouškou

Věda a školy

Obrovská poptávka

Napětí kolem přijímaček by měla snížit digitalizace přihlášek. Žáci budou moci podat tři přihlášky místo dvou a systém je podle výsledku u přijímaček automaticky zařadí na nejvýše postavenou školu v pořadí, kam bude žák přijat. Odpadnou tak týdny čekání na výsledky.

Podle Gregera se ale napjatá situace kolem přípravy nezlepší ani v dalších pěti letech. Dětí v Praze a ve středních Čechách totiž ubývat nebude a míst na žádaných oborech nebude přibývat dostatečně.

Maturitní vzdělání by svému dítěti přálo 90 procent rodičů, přičemž je i vysoká poptávka po všeobecném vzdělání na gymnáziích a lyceích. Za ideální má takovou vzdělávací dráhu 43 procent rodičů v Praze a třetina Středočechů.

Jenže Greger upozornil, že školy žákům 9. ročníku nabízely ve Středočeském kraji 42 procent a v Praze 25 procent míst v nematuritních oborech.

Cermat spustil mobilní aplikaci na trénování v testech

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám