Hlavní obsah

Tři astronauti se z orbity vrátili domů. Přistáli v kazašské stepi

• Aktualizováno
Novinky,

Ve 13 hodin SELČ na Zemi s modulem lodi Sojuz MS-12 podle plánu přistáli ruský kosmonaut Alexej Ovčinin, americký astronaut Nick Hague a první kosmonaut Spojených arabských emirátů (SAE) Hazza Mansúrí. K dosednutí na step v Kazachstánu došlo pomocí padáků. Trojice se tak vrátila ze své mise na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde nadále zůstává šest jejích kolegů.

Záznam: Přistání astronautů vracejících se z ISSVideo: NASA TV

 
Článek

Ve čtvrtek 3. října v 9:37 SELČ se kosmická loď Sojuz MS-12 s Ovčininem z ruské agentury Roskosmos, Haguem z amerického úřadu NASA a Mansúrím ze SAE na palubě nejprve od ISS zdárně odpojila.

Zážeh motorů, aby plavidlo opustilo svou oběžnou dráhu a mohlo se vrátit zpět na Zemi, proběhl podle plánu ve 12:06 našeho času.

Zhruba ve 12:34 se koráb 40 kilometrů nad atmosférou rozdělil na tři moduly, přičemž posádka byla v tom sestupovém, který je opatřen tepelným štítem. U dalších dvou, orbitálního a servisního, proběhla řízená destrukce.

Schéma návratu z ISS: sestup, rozdělení na tři moduly a kontrolované přistání toho s posádkou.

Jak potvrdila ISS na svém Twitteru, ve 12:59 došlo k přistání oněch tří lidí v kazašské stepi. Loď na zemský povrch měkce dosedla pomocí padáků. Ty se otevřely po průchodu atmosférou asi 11 kilometrů nad povrchem.

Přistání se uskutečnilo ve 12:59 SELČ, tedy o minutu dříve, než se počítalo.

Foto: NASA TV

Astronauti se vrací z ISS

Poté by měla být trojice vrtulníkem dopravena do kazašského města Karaganda na malé zotavení, odkud pak Hague letounem od NASA zamíří do Houstonu ve Spojených státech a Ovčinin s Mansúrím do ruské výcvikové základny ve Hvězdném městečku u Moskvy.

Foto: Dmitri Lovetsky, Reuters

Astronauti se úspěšně vrátili z ISS

Stanici už velí Ital

O den dříve, ve středu 2. října, předal Ovčinin velení stanice italskému kolegovi Lucovi Parmitanovi z Evropské kosmické agentury (ESA). Na ISS s Parmitanem dále zůstávají astronauti NASA Christina Kochová, Jessica Meirová a Andrew Morgan a ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Sergej Skripočka.

Loď s novou posádkou zakotvila u ISS úspěšně, na stanici je devět lidí

Věda a školy

Mansúrí na ISS dorazil večer 25. září pomocí lodě Sojuz MS-15 spolu se Skripočkou a Meirovou. Bylo v plánu, že pobyt arabského kosmonauta bude pouze osmidenní a 3. října se s dalšími dvěma členy posádky, Ovčininem a Haguem, vrátí zpět na Zemi. Tito dva nyní na orbitální laboratoři působili 203 dní.

Foto: NASA

Ruské lodě Sojuz MS-12 a Progress 72 u vesmírné stanice. Ilustrační foto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám