Hlavní obsah

Loď s novou posádkou zakotvila u ISS úspěšně, na stanici je devět lidí

Moskva

Kosmická loď Sojuz MS-15, kterou ve středu 25. září z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu vynesla na oběžnou dráhu raketa Sojuz FG, po zhruba šesti hodinách letu přistála u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle ruské agentury TASS se připojila ke stanici v automatickém režimu, bez zásahu posádky. Na palubě lodi byli ruský kosmonaut Oleg Skripočka, americká astronautka Jessica Meirová a první kosmonaut ze Spojených arabských emirátů (SAE) Hazza Mansúrí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: ISS vítá nové trioVideo: Reuters

 
Článek

Necelých devět minut po středečním startu se loď Sojuz MS-15 od nosné rakety oddělila a bezpečně se dostala na svou dráhu k ISS, jak krátce poté potvrdili Rusové i Američané.

„Je vlastně trochu těžké uvěřit, že jsme skutečně tady. Bylo to pocitově jako být v simulátoru, dokud se vše nedalo do pohybu. Měli jsme toho hodně na práci, zároveň by ale bylo snadné zapomenout, co přesně máme dělat, dokud jsme nepohlédli z okna na ten výhled… Je neskutečné, že jsme tady, ale cítíme se skvěle,“ prohlásila Meirová podle agentury Reuters po přistání a uvítání od kolegů na orbitě, kteří se na nové členy posádky těšili.

Foto: NASA/Bill Ingalls

Na ISS zamířili noví členové posádky: zleva Hazza Mansúrí, Oleg Skripočka a Jessica Meirová

K přivítání došlo dvě hodiny po zakotvení Sojuzu, jak velí předpisy. Loď s tříčlennou posádkou u staničního servisního modulu Zvezda zadokovala ve středu ve 21:42 SELČ.

Na ISS doteď působili ruští kosmonauti Alexej Ovčinin, který je velitelem stanice, a Alexandr Skvorcov, američtí astronauti Christina Kochová, Nick Hague a Andrew Morgan a Ital Luca Parmitano.

V komplexu na oběžné dráze je ale podle Skvorcova místa dost i pro devítičlennou posádku, Mansúrí má být podle něj ubytován v ruské sekci.

K ISS letí nová posádka. Včetně prvního astronauta z Emirátů

Věda a školy

Skripočka a Meirová by měli na ISS strávit 187 dnů, zatímco Mansúrí se má vrátit na Zemi již 3. října spolu s Ovčininem a Haguem.

Poslední start rakety Sojuz FG

Start rakety z kazašského Bajkonuru vysílaly americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a ruská kosmická korporace Roskosmos v přímém přenosu, mohli jsme to tedy sledovat.

Záznam: Start rakety k ISS s novou posádkouVideo: NASA TV

Šlo o 70. a zároveň poslední start rakety Sojuz FG, kterou Rusko od roku 2002 používalo pro dopravu lidské posádky na ISS. Od roku 2020 chce Roskosmos přejít na Sojuzy-2.1a, které se dříve využívaly pouze pro dopravu nákladu a satelitů na oběžnou dráhu.

K vesmírné stanici letí Sojuz s androidem Fjodorem, který třímá ruskou vlajku

Věda a školy

Minulý měsíc se letem s androidem Fjodorem na palubě k ISS otestoval nosič 2.1a pro starty s lidskou posádkou. Rakety Sojuz FG používají ukrajinský analogový systém řízení, rakety Sojuz 2.1a jsou vybaveny ruským systémem.

Arabský Gagarin?

Samotný středeční start s posádkou byl podle internetového listu Gazeta.ru zajímavý i tím, že byl navíc přinejmenším načas posledním z místa, odkud odstartoval do vesmíru i Jurij Gagarin – tato část kosmodromu se totiž bude modernizovat.

Mezinárodní vesmírnou stanici už navštívilo 239 osob z 19 států.

Mimochodem – v SAE sice Mansúrího nazývají „arabským Gagarinem“, ale není prvním arabským kosmonautem. V roce 1985 letěl do vesmíru na palubě amerického raketoplánu Discovery saúdský princ Sultán Salmán Abdal Azíza Saúd, o dva roky později na orbitální stanici Mir zavítal Syřan Muhammad Ahmad Farís, připomíná Gazeta s tím, že Mansúrí byl vybrán ze 4000 kandidátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám