Hlavní obsah

Japonská zásobovací loď Bílý čáp po odkladech míří k vesmírné stanici

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepilotovaná nákladní loď HTV-8 (známá i jako Kunotori 8, česky Bílý čáp) japonské kosmické agentury JAXA po dvou odkladech v úterý 24. září v 18:05 středoevropského času zdárně odstartovala, jak informovala agentura AP. Nyní již je bezpečně na orbitě na své dráze k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Tam by měla se zásobami zakotvit v sobotu 28. září ve 13:15 SELČ.

Foto: Profimedia.cz

Start japonské rakety H-IIB s nákladní lodí HTV-8 (Kunotori 8, česky Bílý čáp) k Mezinárodní vesmírné stanici

Článek

Zásobovací loď HTV-8 v úterý vyrazila z japonského vesmírného střediska Tanegašima. Na oběžnou dráhu Bílého čápa vynesla raketa H-IIB od japonského průmyslového konglomerátu Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Plavidlo má na palubě více než pět tun nákladu: hardware pro stanici, lithium-iontové baterie, zařízení na vědecké experimenty včetně zkoumání kosmických jevů a zásoby pro posádku jako potraviny či pitnou vodu.

V sobotu pak mají loď Kunotori 8 u ISS uvítat astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Christina Kochová a Andrew Morgan a zachytit ji pomocí robotické paže Canadarm2.

Dva odklady – oheň a obavy ze srážky s posádkou

Start nosné rakety H-IIB s již osmou lodí Bílý čáp byl poprvé zrušen 11. září. Stalo se tak kvůli požáru u odpalovací rampy. Oheň sice raketu nepoškodil, ale pro jistotu bylo vypuštění přeloženo.

Plameny u odpalovací rampy zabránily startu japonské nákladní lodi k ISS

Věda a školy

Další start JAXA a MHI stanovily na pondělí 23. září. Jenže i ten se odložil, a to kvůli obavám ze střetu s lodí Sojuz MS-15, která k ISS dopraví novou posádku. Na základě propočtů oběžné dráhy stanice a Sojuzu MS-15 se totiž zjistilo, že druhý stupeň japonské rakety by se mohl po oddělení od Kunotori 8 o dva dny později nebezpečně přiblížit k ruské lodi.

Japonci odložili start lodi k ISS, obávají se srážky se Sojuzem

Svět

Úterní cesta ale už vyšla. Zatímco Bílý čáp tedy míří vstříc ISS, ve stejné době, ve středu 25. září, se chystají na cestu k orbitální laboratoři i zmínění noví lidé. Podle plánů by měli z kazašského kosmodromu Bajkonur odstartovat pomocí ruské rakety Sojuz FG na palubě lodi Sojuz MS-15 před 16. hodinou našeho času.

O šest hodin později pak má na lodi dorazit k ISS ruský kosmonaut Oleg Skripočka, americká astronautka Jessica Meirová a první astronaut ze Spojených arabských emirátů (SAE) Hazza Mansúrí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám