Hlavní obsah

Spolek vyzval Babiše, aby podpořil novelu zákona o učitelích. Má řešit jejich nedostatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spolek Učitelská platforma vyzval minulý týden v otevřeném dopise premiéra Andreje Babiše (ANO), aby podpořil schválení novely zákona o pedagogických pracovnících, o které má tento týden hlasovat Sněmovna. Novela, kterou poslancům s úpravami vrátil Senát, je podle spolku pro pedagogy důležitá. Má stanovit minimální výši učitelských platů a pomoci vyřešit kritický nedostatek učitelů ve školách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vládní novela o pedagogických pracovnících mj. předpokládá, že by učitelé měli od roku 2023 nárok na plat ve výši 130 procent průměrné mzdy. Předloha se měla schvalovat po úterním (25. května) zahájení schůze Sněmovny. Na žádost ANO byla ale odložena až na poslední místo z předloh, které dolní komoře vrátil Senát. Den poté uspíšení zabránili poslanci ANO a ČSSD s částí komunistů.

Učitelská platforma se obává, že poslanci ANO úpravu nakonec odmítnou, i když pro ni původně hlasovali. Zástupci spolku proto v otevřeném dopise požádali Babiše, aby novelu podpořil a ukázal tak, že školství je prioritou.

Školství chce více peněz na doučovací kempy. Zájem o ně je velký

Věda a školy

„Školský terén trpí kritickým nedostatkem personálu, proto je přijetí novely tohoto zákona pro učitelskou komunitu více než důležité,“ uvedli. „Chápeme, že v ekonomice chybí mnoho jiných profesí, ale učitele pro české děti nelze zajistit na Ukrajině, v Mongolsku či v jiné zemi, protože je nutná dobrá znalost českého jazyka,“ napsali.

Novela zákona by podle platformy pomohla zvýšit atraktivitu učitelské profese, přilákat do škol odborníky z praxe a zajistit pro nové učitele podporu od zkušenějších kolegů.

Chybějí informatici či fyzikáři

Pokud by se učitelské platy nastavily na 130 procent průměru mzdy v Česku, snížil by se podle spolku počet odchodů učitelů do soukromého sektoru a přilákalo by to víc středoškoláků k pedagogice.

„Pokud nebude učitelský plat navázán alespoň na průměrnou mzdu, když už ne na průměrnou mzdu vysokoškoláků, reálný příjem učitelů se začne zase rychlým tempem propadat,“ obává se platforma.

Ke změně učiva s důrazem na informatiku se přihlásilo 787 škol

Věda a školy

Školy podle ní v současnosti postrádají učitele zejména například na informatiku nebo fyziku. „Přijetím zákona se usnadní přijímání lidí z praxe, kteří by mohli učit alespoň pár hodin týdně s tím, že si odborné pedagogické vzdělání doplní do tří let,“ zmínila předsedkyně spolku Petra Mazancová.

Připomněla, že v uplynulých letech odhadem polovina začínajících učitelů ze školství do pěti let odcházela. Zákon by jim pro příště mohl zajistit na začátku praxe podporu ze strany takzvaného uvádějícího učitele.

Poslední pololetí už jen příprava na maturitu, žádá studentský návrh zákona. Míří do Sněmovny

Věda a školy

Spolek Učitelská platforma sdružuje asi 1200 pedagogů a má facebookovou skupinu se 16 400 členy. Učitelů v Česku je podle ministerstva školství kolem 170 tisíc.

I odbory chtějí schválení novely

Odsunutí hlasování o novele překvapilo i vedení školských odborů. Jejich předseda František Dobšík řekl, že případné neschválení novely by mohlo zastavit pozitivní vývoj ve školství.

Plat učitelů loni podle ministerstva stoupl o 10 procent na 44 tisíc korun

Věda a školy

„Vláda sice splnila svůj slib, že navýší platy učitelů na 150 procent z roku 2017, tedy na asi 47 tisíc korun, není ale jasné, jak se budou vyvíjet dále, když ekonomika nebude stagnovat,“ upozornil.

Reklama

Související články

Ve školách dále platí omezení zpěvu

Ve školách nadále platí omezení zpěvu v hodinách hudební výchovy. Povolen je pouze ve školkách či umělecky zaměřených oborech. Nová pravidla pro pěvecké sbory,...

Výběr článků

Načítám