Hlavní obsah

Ke změně učiva s důrazem na informatiku se přihlásilo 787 škol

Praha

Zhruba pětina základních škol v Česku přejde od září na upravený vzdělávací plán s důrazem na informatiku. Vyplývá to z dat Národního pedagogického institutu (NPI), který ke změně organizuje online workshopy a webináře pro pedagogy. Podle jeho zástupců je o školení mezi učiteli velký zájem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Změny ve výuce informatiky na základních školách představilo ministerstvo školství letos v únoru. Školy podle nich musí upravit svou výuku nejpozději od 1. září 2023 ve všech ročnících prvního stupně a nejpozději o rok později na celém druhém stupni. Mohou s ní ale začít i od letošního září.

Ministerstvo upravilo učební plán ZŠ, důraz klade na informatiku. V učivu se bude škrtat

Věda a školy

Podle NPI se pro tento termín rozhodlo 787 škol. V Česku je podle statistik ministerstva 4214 základních škol.

Práce s informacemi a hledání řešení

Dosud se žáci v předmětu ICT seznamovali hlavně s prací s textovými a tabulkovými editory. Podle nové koncepce by se výuka měla posunout víc k práci s informacemi a procvičování schopnosti popsat problém, analyzovat a hledat řešení.

Podle odborníků totiž roste tlak zaměstnavatelů na rozvoj digitální gramotnosti napříč obory.

Kritika se snesla na redukci učiva v některých předmětech - fyzice, přírodovědě či dějepisu - na úkor informatiky. Podle MŠMT školy učivo omezit mohou, ale nemusejí.

Školy, které se přihlásily do programu tzv. startovacího balíčku, se mohou účastnit workshopů organizovaných jednotlivými krajskými pracovišti NPI ČR.

„Online forma umožňuje zapojení nebývalého množství účastníků,“ řekl Zbyněk Filipi ze Západočeské univerzity v Plzni, který je zároveň jedním z lektorů. Podle dalšího lektora Libora Klubla z Ostravské univerzity je postupně vidět rostoucí povědomí učitelů o celé problematice.

Také kurzy zdarma pro rodiče

V předešlých dvou letech resort školství ve spolupráci s pedagogickými fakultami nové pojetí informatiky ověřoval ve vybraných školách. Na základě toho pak vznikly nové učebnice, metodické materiály a vzdělávací programy pro vyučující na webu.

Plošné opakování celého školního roku nedává smysl, tvrdí Plaga

Věda a školy

Školy kromě toho mají možnost obrátit se o pomoc třeba i přímo na krajského informačního metodika. Nabídka kurzů NPI ČR zahrnuje rovněž kurzy, které jsou zdarma i pro rodiče.

Školy kritizovaly MŠMT

Zástupci škol na začátku roku kritizovali, že ministerstvo školství o připravovaných změnách dopředu dostatečně neinformovalo. Kritika se snesla i na redukci učiva v některých předmětech na úkor informatiky.

Podle ministerstva školy nyní učivo omezit mohou, ale nemusejí. Větší celková redukce v učebních plánech by měla přijít v nadcházejících dvou až třech letech.

PŘEHLEDNĚ: Jak se budou otevírat školy a školky

Domácí

Bez zásadních změn zůstanou podle únorových informací čeština, cizí jazyk, matematika nebo tělocvik. Škrty se objevily v učivu fyziky, chemie, přírodovědy, zeměpisu, dějepisu, občanské, hudební či výtvarné výchovy a prvouky.

Žáci druhého stupně už pak nebudou muset ve fyzice umět využívat Newtonovy zákony či v dějepise vyjmenovat archeologické kultury na území Česka. Na prvním stupni se nebudou muset učit o surovinových zdrojích různých českých regionů, etice sexuality nebo o tom, jaké jsou kulturní instituce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám