Hlavní obsah

Ve školách se plně obnovila prezenční výuka a začaly státní maturity

Právo, Novinky, ČTK, fš, orh, pem, alf, vtk, pko, pch, miv, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na středních školách začaly v pondělí státní maturity, zároveň se do nich vrátili žáci k prezenční výuce teorie, kterou se s výjimkou jednoho týdne v prosinci učili kvůli epidemii covidu od října na dálku. Plně prezenční výuka funguje opět i ve všech ZŠ, tedy i na 2. stupni v sedmi krajích, kde se třídy dosud střídaly po týdnu ve škole a doma. Teoretickou výuku mohou obnovit i VŠ, kde ale už většinou začíná či probíhá zkouškové období.

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti českobudějovického gymnázia se vrátili do školyVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Povinné jsou ve školách dále roušky a testování na covid-19.

Maturanti zasedli k testům. Jsou připraveni, věří ředitel gymnázia

Domácí

Maturanti začali v pondělí 24. května ráno testem z matematiky, ke kterému se jich přihlásilo kolem 13 tisíc. Zhruba 55 tisíc žáků pak má odpoledne test z angličtiny.

V úterý budou mít všichni didaktický test z češtiny a ve středu se budou konat testy pro studenty, kteří si zvolili jiný cizí jazyk než angličtinu nebo půjdou k dobrovolné těžší zkoušce z matematiky.

K didaktickým testům nepůjde asi 90 procent maturantů zdravotnických škol

Věda a školy

Testů od Cermatu se letos nebude účastnit např. asi 90 procent maturantů ze zdravotnických škol, kde mohli požádat o výjimku kvůli pomoci v nemocnicích.

Foto: Vít Černý, ČTK

Člen maturitní komise otevírá zásilku se státními maturitami 24. května před zahájením zkoušek na Střední průmyslové škole v České Lípě. Ilustrační foto

„Načasování není ideální”

Středoškoláci doteď mohli docházet jen na praktickou výuku. Návrat se týká asi 390 tisíc studentů středních odborných škol a vyšších ročníků gymnázií. Výuka nebude rotační.

Unie středoškoláků se obává stresového návratu do škol a přehlcení testy

Věda a školy

Jelikož současně s obnovením teoretické výuky probíhá tedy i část maturit, může to školám přinášet nemálo komplikací. „Studenty v onom týdnu čekají suplované hodiny a nebude jim věnována plná pozornost,“ zmínil už dříve předseda spolku Česká středoškolská unie (ČSU) Ondřej Nováček.

Načasování návratu do SŠ není ideální, ve stejný den začnou maturitní testy, reagují ředitelé

Věda a školy

Načasování návratu žáků z tohoto důvodu kritizovali i mnozí ředitelé.

Návrat do škol? Obavy i radost

Mezi střední školy, kam se po dlouhé době vrátily naráz všechny ročníky, patřilo i Gymnázium Hejčín v Olomouci.

„Dochází k souběhu státních maturit, které v osm hodin začínají písemnou zkouškou z matematiky. Nematuritní ročníky přijdou až na devět, abychom zvládli testování. Může dojít naráz až 960 žáků,“ řekl Právu v pondělí ráno zástupce ředitele Karel Pohaněl. Před polednem pak informoval, že všichni testovaní byli negativní. Studenti se do školy vesměs těšili.

Foto: Petr Marek, Právo

Studenti 4.B Gymnázia Hejčín bezprostředně před maturitní zkouškou z matematiky

Návrat byl i všude na jihu Moravy i na Vysočině bezproblémový. Např. podle ředitele Gymnázia Brno-Řečkovice Petera Krupky dorazila v pondělí drtivá většina dětí. „U nás jsme se rozhodli testovat metodou PCR, děti jsme pozvali už v pátek, aby se test přes víkend vyhodnotil. Všichni byli negativní,“ řekl Právu Krupka.

„Organizačně jsme si museli všechno pečlivě připravit minulý týden. Souběh všeho, od vyřizování výsledků přijímacího řízení přes zajištění testování maturantů po návrat dětí, byl opravdu hodně náročný. Teď už ale vidíme, že si to všechno sedlo, a že to běží, jak má,“ poznamenal ředitel Gymnázia Havlíčkův Brod Hynek Bouchal.

Gymnázia řeší hodně problémů najednou

Věda a školy

Do svých lavic se v pondělí po mnoha měsících vrátili i studenti Střední školy pedagogické a sociální (SŠPS) ve Zlíně. „Máme před sebou jen pár týdnů do prázdnin. A přiznám se, že na tak krátkou dobu už jsme mohli s našimi pedagogy do konce školního roku doběhnout spíš tu distanční formu výuky. Zvykli jsme si na ni a už byl zajetý režim,“ řekl Právu šestnáctiletý Matěj z prvního ročníku SŠPS ve Zlíně. Zároveň přiznal, že se mu stýskalo po spolužácích.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Studenti prvního ročníku zlínské Střední školy pedagogické a sociální vstupují po mnoha měsících opět do školní budovy.

V podobném duchu hovořila i jeho stejně stará spolužačka Hana. „Taky se těším, že uvidím spolužáky. Myslím si ale, že těch pár týdnů, než se uzavře klasifikace, to bude velký tlak třeba na psychiku. Bude to těžké,“ sdělila.

Podle ředitele Gymnázia Nový Jičín Zbyňka Kubičíka se první den po rozvolnění vše podařilo zvládnout, přestože zahájení prezenční výuky přišlo zrovna během maturitního týdne. „Z organizačního hlediska bude větší problém úterý, kdy probíhají maturity z češtiny a přijdou všichni najednou, ale zvládneme to,” prohlásil.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Studenti gymnázia v Blansku dorazili ráno do školy o něco dříve, aby se před vyučováním mohli po dlouhých měsících karantény pozdravit a povykládat si.

Ačkoli v pondělí probíhaly na Gymnáziu Česká 64 v Českých Budějovicích maturitní zkoušky z matematiky, atmosféra byla plná radostných shledání a žertů. U dveří je vítal ředitel školy Antonín Sekyrka a maturity ani testy z předmětů v nižších ročnících nikomu příliš velké vrásky nedělaly. Všichni se prý dobře připravili. Do dveří školy po dlouhé době vešlo 505 studentů ze všech ročníků.

Na studentech bylo vidět, že rádi vidí i učitele a vyprávěli si poslední novinky. „Tak my už píšeme testy. No ve škole je to trochu jiné než online. Nemůžu hledat na internetu odpovědi,“ žertovala Veronika Hendrychová z tercie.

Na ZUŠ do 10 lidí bez testu

V základních uměleckých školách (ZUŠ) a střediscích volného času se od pondělí mohou učit skupiny do deseti dětí bez testu na koronavirus. S testem mohou na kroužky do učeben ve skupinách do 50 dětí, venku do stovky.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí mění

Koronavirus

V ZUŠ se výuka s testem obnovuje bez omezení. Děti mohou předložit čestné prohlášení o tom, že měly negativní test v základní či střední škole. Platnost antigenního testu pro kroužky a základní umělecké školy je 72 hodin a PCR testu sedm dní.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Žáci si dělali testy na Gymnáziu Česká 64 v Českých Budějovicích na začátku první hodiny.

V základních a středních školách se žáci testují antigenními testy jednou za týden a PCR testy jednou za dva týdny.

Rektor: Znovuotevření VŠ přichází pozdě

Do škol se mohou vracet i vysokoškoláci, mnohde je to ale pouze teoreticky, protože na vysokých školách už končí semestr a začíná zkouškové období. Někde již dokonce pár týdnů probíhá.

„Znovuotevření vysokých škol přichází pozdě, v drtivé většině škol už nebude mít na výuku v tomto akademickém roce žádný vliv,“ shrnul minulý týden situaci předseda České konference rektorů a rektor České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Petr Sklenička.

Na teoretickou výuku VŠ je 24. května pozdě, leckde už začaly zkoušky

Věda a školy

Pro školy je podle něj podstatné hlavně to, že vláda už dříve umožnila prezenční praktickou výuku, která se nedá na dálku nahradit. Možnosti jejího obnovení podle něj řada škol využila a některé ji budou organizovat i v létě, aby studenti mohli dohnat potřebnou část praxe.

„Věříme, že rozvolnění a příznivá epidemická situace povedou k tomu, že se v normálním klasickém formátu uskuteční závěrečné zkoušky,“ dodal mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám