Hlavní obsah

Česko si bude nově připomínat Den odchodu sovětských vojsk, schválili poslanci

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci ve středu schválili senátní novelu zákona o státních svátcích, která rozšiřuje počet významných dní o další dva. Lidé by nově měli slavit 25. červen jako Den odchodu okupačních vojsk či 27. květen jako Den národního vzdoru. Návrh nyní poputuje znovu do Senátu a pak k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanecká sněmovna.

Článek

Památný den 25. června odkazuje na výročí podpisu protokolu o odchodu okupačních sovětských vojsk z území Československa v roce 1991. Významný den 27. květen souvisí s připomínkou atentátu na zastupujícího říšského protektora Čech a Moravy Reinharda Heydricha v roce 1942.

Přesně před 80 lety přijel Heydrich do Prahy. Nikoho ostřejšího neměli, říká historik

Stalo se

Podle předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) má rozšíření významných dnů v těchto dnech svou symboliku.

„Dokud tu máte přítomná vojska jiného státu, tak se o plnohodnotné svobodě mluvit nedá. Tohle si málokdy připomínáme. Jsem velmi ráda, že si letos připomeneme tento den, že bude zapsán mezi významné dny naší historie,“ řekla Pekarová k zařazení 25. června mezi významné dny.

FOTO: Obří snímky v pražských Dejvicích připomínají 30 let od odchodu sovětských vojáků

Historie

S návrhem přišel senátor KDU-ČSL Lumír Kantor a hlasovali pro něj poslanci napříč politickým spektrem. Pro zvedlo ruku 159 ze 162 přítomných zákonodárců, proti nebyl nikdo.

„Myslím si, že oba významné dny v kontextu posledního týdne nabývají tragické aktuálnosti. Nám všem je naprosto zřejmé, že vstup cizích vojsk, okupace, znamená ztrátu svobody. Z vlastní historie víme, kam až umí dojet ruské tanky,“ prohlásil po schválení novely šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný s odkazem na aktuální invazi Ruska na Ukrajinu.

„Jsou to věci, které nemají skončit pouze v kalendáři u daného dne, ale mají mít dopad i na žáky ve školách. Je třeba jim tyto hrdiny připomínat,“ doplnil Výborný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám