Hlavní obsah

Zájem o Erasmus opět vzroste, věří organizátoři

Počty studijních a pracovních výjezdů do zahraničí v rámci evropských programů Erasmus, které pořádá pražský Dům zahraniční spolupráce (DZS), se během pandemie propadly o tisíce. Ale podle předběžných odhadů se zájem o pobyty v zahraničí obnoví.

Foto: DZS

Nové programové období Erasmu zahájila vlaková tour po pěti českých městech, pro která je naplánován kulturní a osvětový program. Zahájení ve vlaku se zúčastnil i ministr školství Robert Plaga.

Článek

V nadcházejícím sedmiletém období přibydou také nové programy.

„Pandemie se na mezinárodních výjezdech podepsala velmi výrazně. Ale myslím si, že vzrostla chuť institucí spolupracovat online formou,“ řekla Právu ředitelka DZS Dana Petrová.

Tento vlak by měl převézt spoustu lidí k větším dovednostem, většímu uznání.
Robert Plaga

„Na to cílí nový program, protože asi nikdy nebudeme ve stavu, kdy bude většina studentů chtít vyjet do zahraničí. Budou moci ale třeba 14denní pobyt doplňovat online výukou. To přitáhne více lidí,“ přiblížila.

Před covidem zájem stoupal

V minulém školním roce se realizovalo dohromady jen bezmála 17 tisíc výjezdů. Do té doby zájem o zahraniční pobyty nepřetržitě stoupal. Před úderem pandemie jich bylo během jednoho roku realizováno 23 193.

Podle odhadů koordinátorů se ale podaří v příštím školním roce udržet alespoň 93 procent plánovaných výjezdů vysokoškolských studentů.

Zájem o pobyty Erasmu klesl o polovinu

Věda a školy

„Propad byl dán tím, že některé státy nebyly ve stavu přijímat zahraniční studenty. A pak byla část studentů, kteří se báli, nebo se báli jejich rodiče. Byla obava, jak by si tam poradili,“ popsala Petrová s tím, že některé zájemce odradila i třeba jen představa, že by zkušenosti z pobytu v zahraničí nabývali zavření v bytě v rámci lockdownu.

Stovky tisíc zkušených

Petrová nicméně ocenila, že Evropská komise na nastalou situaci pružně zareagovala a umožnila alespoň online výuku. „Nezastavilo se to jako třeba americký program Fullbright,“ podotkla.

Nové programové období zahájila vlaková tour po pěti českých městech, pro která je naplánován kulturní a osvětový program.

Zahájení ve vlaku se v úterý 14. září zúčastnil i ministr školství Robert Plaga (za ANO). „Tento vlak není jen netradičním šiřitelem myšlenek, ale zároveň jede na dálkovou trať, kdy by programy měly převézt spoustu lidí k větším dovednostem, většímu poznání a většímu uznání,“ řekl ministr.

Podle něj je ohromující, že od připojení ČR k Erasmu v roce 1998 ho využilo na 115 tisíc vysokoškolských studentů, 43 tisíc středoškoláků, 42 tisíc vysokoškolských kantorů a 43 tisíc učitelů nižších vzdělávacích stupňů.

Studentů VŠ v uplynulém desetiletí ubylo o čtvrtinu, informoval ČSÚ

Věda a školy

„Jestli je něco správnou cestou proti předsudkům, ale i k vytváření občanské společnosti a zároveň to zvyšuje kvalitu uplatnění lidí, tak je to poznávaní odlišných kultur v Evropě. Je to něco, kde by ČR měla chtít přidávat další vagonky,“ zhodnotil Plaga.

Vyzdvihl nový program solidarity, který podpoří snahy dobrovolníků cestovat na pomoc do postižených oblastí. „Tornádo ukázalo, že jsou unikátní situace, kdy si uvědomíme, že ne vše běží v zaběhnutých schématech,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám