Hlavní obsah

Odbory a úřady nesouhlasí s navrženými hygienickými pravidly pro školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Návrh vyhlášky s požadavky na školní budovy přináší nejen podle odborářů místo jasných pravidel pro všechny aktéry chaos. Ve svých připomínkách k návrhu novely o hygienických požadavcích na školské prostory to uvedla Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Připomínky k dokumentu ministerstva zdravotnictví (MZ) podaly i další úřady.

„Stávající vyhláška definovala konkrétní minimální standardy, které musí zřizovatel školy zafinancovat. Pokud by z vyhlášky zcela vypadly, jak zní návrh změn, hrozí riziko, že budou zajištěny jen částečně, nebo dokonce vůbec,“ uvedli odboráři.

ČMKOS se vznikem nové vyhlášky nesouhlasí, stávající úprava je podle odborářů dostačující. Navržený dokument proti původnímu podle odborů mj. zvyšuje riziko korupčního jednání a přenáší odpovědnost ze zřizovatelů škol na ředitele a učitele. K návrhu nové vyhlášky by podle nich nejdřív mělo vzniknout hodnocení dopadů regulace (RIA) a poté by ministerstvo zdravotnictví mělo návrh znovu zaslat do připomínkového řízení.

Vládní šachy s výzkumnými pracovišti popudily vědce

Věda a školy

Revizi návrhu vyhlášky doporučil i úřad zmocněnkyně vlády pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové. Podle něj je potřeba některé požadavky současné vyhlášky zachovat, aby nebyl ohrožený zájem dítěte.

„Nižší požadavky by mohly mít v konečném důsledku dopad i na kvalitu jednotlivých zařízení nejen regionálně, ale i v rámci stejných lokalit. To by mohlo vést k tomu, že vzroste poptávka po lépe vybavených zařízeních a v hůře vybavených zařízeních dojde ke koncentraci děti z marginalizovaných komunit,“ varoval úřad.

Zrušení povinnosti mít plot

Některé úřady a organizace nesouhlasí s úpravou, podle které by nově neměla být povinnost mít u škol a školských zařízeních oplocený pozemek. Podle odborů se zrušením tohoto požadavku zhorší bezpečnost dětí.

Pro zachování plotů se vyslovilo i ministerstvo vnitra. Podle něj je oplocení nezbytné třeba u zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a preventivně výchovné péče, kde bývá pobyt nařízený soudem kvůli problémovému chování dítěte.

Upravená pravidla pro nové školní budovy by měla platit od října

Věda a školy

Sdružení místních samospráv ČR (SMS) upozornilo, že návrh vyhlášky upustil od dříve avizovaného plánu zrušit povinnost umyvadla v každé učebně. Podle návrhu ministerstva zdravotnictví tak bude muset být v každé třídě umyvadlo s pitnou vodou. Podle SMS ale pro udržení hygieny a hygienických návyků dětí není umyvadlo v každé třídě nutné.

„Umístit umyvadlo do každého výukového prostoru může představovat značnou finanční zátěž pro zřizovatele či provozovatele především v situacích, kdy jsou zřizovány třídy na přechodnou dobu, pouze pro zajištění dostatku míst pro populačně silné ročníky dětí, nebo dočasně,“ uvedlo sdružení. Navrhlo proto, aby o umístění umyvadla rozhodoval zřizovatel školy.

Nově navržená pravidla pro školní budovy by měla pro vznikající stavby platit zřejmě od října, uvedli nedávno zástupci ministerstva zdravotnictví. Upravená vyhláška podle nich dává více prostoru pro rozhodování o podobě a chodu školy zřizovatelům a ředitelům, mění třeba požadavky na osvětlení.

Brzda pro dětské skupiny. Chybí únikové východy

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám