Hlavní obsah

S první africkou misí k Měsíci pomůžou odborníci z Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bude velká jako krabice od bot a na cestu k Měsíci by mohla vyrazit již v příštím roce. Půjde o satelit Rwandy a současně o první africkou misi k oběžnici Země. Projekt vzniká pod záštitou brněnské kosmické společnosti TRL Space, která má se stavbou satelitů bohaté zkušenosti. Její rwandskou pobočku navštívil v uplynulých dnech český prezident Petr Pavel.

Foto: archiv TRL Space

Pracovník rwandské pobočky brněnské kosmické společnosti TRL Space při vývoji satelitů

Článek

Satelit zatím nemá jméno. Do vesmíru s pomocí rakety amerického vesmírného úřadu NASA vynese kameru a laser.

Úkolem družice bude ověřit její schopnost správně fungovat v na radiaci bohatém prostředí a otestovat laser k zaměřování vzdálenosti mezi Měsícem a satelitem.

Z vesmíru ochrání gorily

Družice pro měsíční misi vznikne ve rwandské pobočce TRL Space. Společnost ji otevřela loni na podzim, do konce roku by měla mít 30 zaměstnanců. Na projektu se podílí Rwandská kosmická agentura.

Internet by byl všude. Na VUT vymýšlejí generátor pro vesmírné satelity na nízké oběžné dráze

Věda a školy

„Chceme ve spolupráci s tamní vládou, univerzitami a výzkumníky přinést do země své know-how, část vývoje i výrobu,“ řekl Novinkám a Právu Petr Kapoun z vedení tuzemské firmy.

Foto: archiv TRL Space

V pobočce brněnské kosmické společnosti TRL Space vyvíjejí nyní hned dva satelity

Do spolupráce investuje TRL Space přes dva miliony amerických dolarů (asi 46,7 milionu korun). Cílem není využít trh, tedy levně vyrábět satelity v Africe, ale naučit rwandské odborníky si je vyrábět sami. Rwanda by se mohla stát díky této spolupráci africkým tahounem ve vývoji malých satelitů. V Brně začal jejich vývoj spojený s výrobou již před lety.

Hned po založení rwandské pobočky brněnské firmy v ní začali vyvíjet první družici, která bude na oběžné dráze Země sloužit pro monitorováni Rwandy. Kamera umístěná na této družici bude snímkovat celý stát, a zajišťovat tak data cenná například pro sledování zemědělství, střežení hranic i monitorování změn klimatu, což je důležité i při ochraně goril.

Pomohou nastartovat ekonomiku

Následně vznikl projekt druhého satelitu, jenž poputuje k Měsíci. Není nutné, aby jej až tam přepravila raketa. Postačí satelit nasměrovat k Měsíci na oběžné dráze Země.

Otázkou je, zda měsíční mise není pro Rwandu přepych. „Jde o to, že se při ní získají cenné zkušenosti i pro ostatní mezinárodní mise. Je to samozřejmě i věc jisté prestiže,“ uvedl Michael Sidó z vedení brněnské firmy. Kosmický průmysl může podle něj pomoci ekonomicky oživit Rwandu.

Prezident Petr Pavel pomohl ve Rwandě dvorským nosorožcům

Zahraniční

Prezident Pavel při návštěvě Rwandy, jejíž hlavním cílem byla účast na událostech připomínky 30. výročí genocidy, navštívil také sídlo TRL Space v hlavním městě Kigali. Zajímal se o oba připravované projekty, hovořil se zaměstnanci, ocenil snahu o vývoz technologií z Evropy.

Sto dní pekla rwandské genocidy si vyžádalo nejméně půl milionu mrtvých

Historie

Rwandská genocida měla hluboké kořeny a stála u kolébky velké africké války

Historie

Společnost TRL Space je jednou ze zhruba 30 firem v Brně podnikajících ve vesmírném průmyslu.

Foto: archiv TRL Space

Zkušenosti kosmických firem z Brna s výrobou vesmírných minisatelitů jsou nově využívány ve Rwandě

Brno má v této v oblasti podle ředitele tamní hvězdárny Jiřího Duška v rámci střední Evropy velký tah na branku. Za uplynulých šest let se firmy posunuly z výrobců komponentů na dodavatele technologií.

„Zvládají celý řetězec nezbytný pro vesmírné projekty: od nápadu po návrh družice, její stavbu a také zajištění vynesení do vesmírného provozu,“ uvedl.

Prvním neamerickým občanem na Měsíci bude Japonec, oznámil Biden

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám