Hlavní obsah

Zvířata v USA se při úplném zatmění Slunce chovala podivně, gorily šly spát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli někteří lidé v Severní Americe při pondělním úplném zatmění Slunce reagovali různými překvapivými způsoby, nebyli jedinými živočichy, kteří se během vzácné události chovali neobvykle. Kojoti vyli, sovy houkaly a gorily se odebraly ke spánku. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) proto žádá veřejnost o pomoc při zkoumání podivného chování zvířat.

Zvířata v zoo v San Antoniu byla zmatená ze zatmění Slunce.Video: Reuters

 
Článek

Upozornil na to ve středu server Sky News. Např. čtyřicetičlenný tým v zoologické zahradě v texaském Fort Worthu sledoval, jak zdejší zvířata reagovala na úplné zatmění Slunce.

„Naše gorilí tlupa vstala a šla ke dveřím, jako by byl čas odebrat se na noc dovnitř,“ prozradil veterinář John Griffioen, který tým vedl.

Foto: LM Otero, ČTK/AP

Gorila sedí ve výběhu Fort Worth Zoo, když se Slunce „vrací“ po úplném zatmění.

„Dvě z našich hejn plameňáků se k sobě výrazně přiblížila. Začali vydávat mnohem více zvuků a jeden z nich začal dokonce pochodovat, což je chování, které je pro skupinu stmelující,“ doplnil.

Zatmění Slunce nad Severní Amerikou

Věda a školy

Agentura Reuters při této příležitosti zprostředkovala videozáběry (úvodní video článku) s nezvyklým chováním zvířat z jiné texaské zoologické zahrady, ze zoo ve městě San Antonio. Zástupci této zahrady sice uvedli, že chování některých živočichů mohlo být náhodné, nicméně uznali, že zatmění Slunce ovlivňuje lidi i zvířata.

Na mokřadu v Nevadě pak výzkumníci poslouchali, jak kojoti vyli a puštík proužkovaný houkal a poletoval kolem. Bioložka Kim Rosvallová to označila za „neuvěřitelný“ zážitek.

Přestože zatmění nastává (viditelné v určitých oblastech) přibližně každých 18 měsíců, o tom, jak na ně zvířata reagují, se toho ví jen velmi málo. Studie, které existují, ale ukazují, že se chovají velmi podivně.

Černá díra na Zemi. Úchvatný pohled na zatmění z oběžné dráhy

Věda a školy

Rok 1991: pavouci strhávali své sítě

Během zatmění v Mexiku v roce 1991 vědci sledovali, jak kolonie pavouků z čeledi křižákovitých strhávala své sítě během nejtemnější části zatmění. Jakmile se Slunce vrátilo, pavouci je znovu utkali. V Arizoně si vědci sbírající cikády všimli, že přestaly zpívat, když bylo Slunce z 50 procent zakryto. Trvalo 40 minut, než začaly opět vydávat zvuk.

A žirafy, paviáni, gorily a papoušci se při zatmění chovají úzkostně, uvádí studie, v níž vědci zaznamenávali, jak zvířata v Jižní Karolíně reagovala na zatmění v roce 2017.

Žirafy se začaly „koordinovaně kývat“ a paviáni se shlukovali, přestože se obvykle rozdělují do malých skupin. Pestrobarevní papoušci lori mávali křídly, byli hluční a pak následovalo „společné mlčení“. Ve skutečnosti na zatmění reagovalo 75 procent zvířat v této zoo.

Úplné zatmění Slunce cestující sledovali přímo z letadla

Cestování

Reakce zvířat na zatmění Slunce jsou však poměrně málo prozkoumané. Vědci se nyní proto obrátili na veřejnost s prosbou o pomoc.

Tři velké studie požádaly lidi, aby jim zaslali svá pozorování zvířat, hmyzu a ptáků, kteří se během zatmění chovali podivně. NASA nyní chce, aby jim dobrovolníci pomohli analyzovat jejich výsledky. Agentura uvádí, že na jejích webových stránkách bude brzy otevřen portál, který nabídne možnost stát se datovým analytikem a pomoci zjistit, jak vzácné zatmění působilo na zvířata.

Střelba „na pokyn boha“

Daleko bizarněji – a hůře – se ale zachovali někteří lidé. Kupříkladu 22letá Taylon Nichelle Celestineová při pondělním zatmění Slunce vyrazila na silnici v americkém státě Florida a zahájila palbu na projíždějící auta. Zranila dva řidiče, oba naštěstí střelbu přežili.

Dálniční hlídka uvedla, že před zahájením střelby Celestineová sama od sebe zavolala a oznámila, že bude na „pokyn boha střílet v souvislosti se zatměním Slunce“, napsal server NBC News.

Nařídil mi to bůh. Šílená Američanka při zatmění Slunce zběsile střílela po autech

Amerika

Vězni zažalovali věznici. Chtějí vidět zatmění Slunce, kterému připisují náboženský význam

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám