Hlavní obsah

Pavel si ve Rwandě připomíná oběti genocidy. Svět se podle něj zčásti poučil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kigali
Aktualizováno

Lidstvo hledá poučení z vlastních chyb jen těžko, ze rwandské genocidy si však svět alespoň zčásti lekci vzal. Prohlásil to český prezident Petr Pavel, který se v neděli spolu s dalšími státníky v Kigali zúčastnil vzpomínkového ceremoniálu ke 30. výročí začátku masakru, při němž zemřelo až 800 tisíc lidí. Podle rwandského prezidenta Paula Kagameho se ale svět z hrůzných událostí nepoučil. Jeho země na krvavé události nesmí nikdy zapomenout, dodal.

Prezident Petr Pavel na ceremoniálu ve Rwandě.Video: Reuters

 
Článek

Pietní akce se vedle Pavla zúčastnilo množství dalších zahraničních hostů včetně bývalého amerického prezidenta Billa Clintona nebo francouzského ministra zahraničí Stéphana Séjournéa.

Během piety prezident Paul Kagame, jehož Rwandská vlastenecká fronta (RPF) v červenci 1994 svrhla krvavý režim radikálních Hutuů a od té doby stojí v čele země, každý rok zapaluje oheň u památníku Gisozi v hlavním městě Kigali.

Sto dní pekla rwandské genocidy si vyžádalo nejméně půl milionu mrtvých

Historie

Před třiceti lety začala ve Rwandě genocida Tutsiů a umírněných Hutuů, která si vyžádala půl milionu až 800 tisíc obětí. Hutuští nacionalisti je povraždili během sto dní, aniž by jakkoli zasáhlo mezinárodní společenství.

Foto: Petr Kupec, ČTK

Český prezident Petr Pavel (druhý zleva) během návštěvy Rwandy zavítal do dílny česko-rwandského projektu Talking Through Art, který poháhá místním hendikepovaným ženám ručně vyrábějícím typické místní košíky a další výrobky. Projekt vede Petr Kočnar (vpravo)

„Byla to lekce psaná krví,“ prohlásil během ceremoniálu Kagame, který v době genocidy vedl tutsijskou Rwandskou vlasteneckou frontu (FPR), jež masové vraždění ukončila.

Jeho země se podle něj za tři desetiletí výrazně posunula a nyní je stabilní a bezpečná, na tragickou minulost ale nesmí zapomenout.

Jedním z poučení pro Rwandu podle něj je, že nesmí spoléhat na cizí pomoc, která tehdy nepřišla. Podobné vraždění může nastat v jakékoli další africké zemi, pokud se tam prosadí extremismus a etnická nenávist, uvedl Kagame.

„Zdá se, že lidstvo je velmi rezistentní proti poučení se z vlastních chyb. Zároveň ale vidím jako pokrok rostoucí porozumění mezi množstvím států světa, které jsou přes rozdílné názory jednotné v hlavních principech,“ prohlásil český prezident Pavel.

Foto: Petr Kupec, ČTK

Českého prezidenta Petra Pavla v sobotu přijal jeho rwandský protějšek Paul Kagame

Pozitivním posunem je podle něj i to, že genocida začala být po rwandském krveprolití vnímána jako jeden z nejhorších zločinů a v návaznosti na první mezinárodní tribunál, který byl věnován právě Rwandě, vznikly i další podobné instituce.

„Tahle země si před 30 lety prošla peklem. To, čeho za těch 30 let dosáhla, je naprosto obdivuhodný úspěch,“ řekl českým novinářům po ceremoniálu Pavel.

Rwanda podle něj dokázala předejít pokračování etnického konfliktu a udělala maximum pro potrestání viníků. Rwandě by tak podle českého prezidenta mohla být příkladem pro země bývalé Jugoslávie, kde se zatím etnické usmíření úplně nepovedlo.

Vděk za český přístup

Řada západních politiků přiznává, že jejich země i OSN v době tragického krveprolití ve Rwandě selhaly, když masakru nedokázaly zabránit.

Česko bylo jednou z několika zemí, které v OSN prosazovaly aktivní přístup a označení vraždění za genocidu, což nyní Kagame připomněl. Tehdejší český velvyslanec při OSN Karel Kovanda se v neděli dočkal potlesku arény v Kigali, v níž se ceremoniál konal.

Francouzský prezident Emmanuel Macron letos prohlásil, že Paříž, „která mohla spolu se svými západními a africkými spojenci genocidu zastavit, k tomu neměla vůli“. Francie v té době spolupracovala s hutuským režimem.

Bill Clinton, který byl v té době v Bílém domě, už dříve označil za chybu, že se nezasáhlo.

Foto: Petr Kupec, ČTK

Českého prezidenta Petra Pavla v Kigali přijal jeho rwandský protějšek Paul Kagame, 6.dubna 2024, Kigali

Rwandská genocida měla hluboké kořeny a stála u kolébky velké africké války

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám