Hlavní obsah

Vláda chce prodloužit nouzový stav a zpřísnit opatření, oznámil Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda musí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) upravit či zpřísnit opatření, jinak čekají Českou republiku obrovské problémy ve zdravotnictví. Prodloužit chce také nouzový stav, který nyní platí do soboty 27. února.

Andrej Babiš o prodloužení nouzového stavuVideo: ČTK

 
Článek

„Závěry dnešní vlády nejsou radostné. Situace je dramatická. Kromě britské mutace máme i jihoafrickou mutaci. Opatření musíme upravit či zpřísnit, pokud to neuděláme, příští dva týdny nás čekají obrovské problémy ve zdravotnictví,” uvedl Babiš.

Konkrétní opatření nepředstavil, do večera má návrhy předložit ministerstvo zdravotnictví. Česko se podle něj ale víceméně vrátí k opatřením z období tzv. první jarní vlny.  Není tak možné, aby se od 1. března vrátili do škol maturanti.

Přerušme na týden práci. Odbory požadují na Velikonoce tvrdší lockdown

Domácí

Situace jako nyní v České republice dosud nebyla. Podle premiéra je nutné odvrátit totální katastrofu. Za dramatický označil nárůst hospitalizovaných na JIP.

Delší nouzový stav? 

Od dnešních 20:00 tak bude jednat vláda znovu. Rozhodne o požádání o prodloužení nouzového stavu, který končí v sobotu. „Opatření, která lze vyhlásit podle pandemického zákona, jsou nedostatečná,” dodal.

Právě pandemický zákon, který minulý týden schválila Sněmovna, měl nahradit nouzový stav, a to nejpozději v sobotu 27. února, což schválili poslanci.

Vláda už nechce další nouzový stav. Pandemický zákon však jistý nemá

Domácí

Vláda tak zřejmě bude mít ve Sněmovně problém sehnat podporu pro delší stav nouze.

O situaci chce proto jednat s opozicí. Kvůli dalšímu prodloužení stavu nouze svolal premiér Andrej Babiš (ANO) na dnešní odpoledne schůzku s opozicí. Právu to potvrdil místopředseda STAN Petr Gazdík. Podle něj bude chtít opozice znát důvody, proč je stav nouze nutný. „Je to pořád stejné - chceme znát přesné důvody, proč je nutný,“ řekl Právu.

Podle něj chce Babiš znovu prodloužit stav nouze kvůli tomu, že počítá s lockdownem. „Chceme znát důvody. Nouzový stav je jen nástroj, ne cíl, a proto budeme požadovat vysvětlení, jaký ten cíl je,“ poznamenal Gazdík.

Při posledním hlasování vláda nezískala ve Sněmovně pro prodloužení dost hlasů. Nehlasovali s ní komunisté ani ostatní poslanecké kluby. Nakonec tak byl nouzový stav prodloužen až po žádosti hejtmanů, což vyvolalo debaty o tom, zda je to v souladu s Ústavou.  

Epidemiologická situace se v posledních dnech opět zhoršuje, například za úterý přibylo 15 672 nových případů koronaviru, což je o tři tisíce více, než kolik bylo minulý týden, a současně nejvíce od 6. ledna.

Za úterý přibylo 15 672 nakažených

Koronavirus

Plné jsou nemocnice, rekordní počet pacientů je také na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice nestíhají poskytovat péči všem, kteří by ji potřebovali, potýkají se i s nedostatkem personálu.

Vláda tak již v pondělí přistoupila ke zpřísnění opatření. Od čtvrtka budou nově povinné respirátory nebo dvě chirurgické roušky na místech, kde se koncentruje větší počet lidí, jako jsou obchody, MHD nebo nemocnice. Na ostatních místech bude od března povinná chirurgická rouška, doma vyrobené již nebudou stačit.

Reklama

Výběr článků

Načítám