Hlavní obsah

Respirátory na školách? U nejmenších se s nimi nepočítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z cest, jak omezit šíření koronaviru, mají být povinné respirátory. Ne zcela jasno o jejich užívání mají školy, které poukazují na to, že zatím od státu nedostaly žádné instrukce. Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Novinek uvedlo, že návrh s nimi počítá pro děti od 15 let.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

O tom, že na některých místech budou povinné respirátory třídy FFP2, nanoroušky či nutnost dvou chirurgických roušek, informovala vláda minulý týden. Změny by měly platit od úterý, po pondělním jednání by měl kabinet sdělit detaily.

„U malých dětí na základní škole s respirátory po celou dobu výuky nepočítáme. Na ZŠ po dětech respirátory nemůžeme chtít, protože na jejich menší obličeje se respirátory ani nevyrábí. Návrh na povinný respirátor bude u dětí od 15 let, tzn. střední školy a výše,” sdělila Novinkám tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová, která ale upozornila, že konečné znění opatření bude sděleno až po jednání kabinetu.

Povinné respirátory mohou rodinu stát přes dva tisíce měsíčně

Ekonomika

Školy v pondělí odpoledne žádné instrukce ohledně respirátorů neměly. „Nedostali jsme žádnou informaci, že by respirátory FFP2 byly povinné pro žáky,” řekl Novinkám předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý, který vede Masarykovu ZŠ v Praze-Klánovicích.

„Zůstáváme tedy u roušek a čekáme na případné další instrukce, to se týká i případného použití dvou roušek,” doplnil Černý.

Povinné respirátory: Drogerie a lékárny mají vyprodáno, e-shopy šponují ceny

Domácí

Poznamenal, že respirátory FFP2 se snaží v jeho škole vybavit učitele a další pracovníky, ale v této chvíli je to na samotných školách. Dodávky ze státních hmotných rezerv se chystají až od března.

PŘEHLEDNĚ: Kde všude bude povinné nosit respirátory

Koronavirus

Jasno nemají školy ani v tom, jak se povinnost dotkne učitelů.

„Vzhledem k tomu, že stejně skoro pro jakékoli fungování ty FFP2 budou potřebovat, předpokládám, že je budou používat i ve škole. Ostatně většina učitelů, alespoň jak mám možnost sledovat, na ně už plynule přešla. Uvidíme, jestli to budou mít přímo nařízeno. V každém případě většina škol se respirátory pro své zaměstnance vybavila z vlastní iniciativy a od března bychom snad tyto věci měli pro zaměstnance fyzicky přítomné na pracovišti dostávat centrálně. Vím, že ministerstvo školství to nějak připravuje,” popsal Černý.

Manuál pro testování Plaga zatím jen slibuje

Domácí

Přímo ministerstvo školství se k této problematice pro Novinky dosud nevyjádřilo.

Soukromá základní škola ERIZA v Mělníku si s respirátory pro učitele vystačí zatím z vlastních zdrojů. „Na podzim jsme dostali cca 100 kusů respirátorů těsně před uzavřením škol a přechodem na distanční výuku, a tak nám pár krabic zbylo,” řekla Novinkám její ředitelka Martina Faltysová.

Poznamenala, že současnou povinnost nosit jednovrstvé roušky děti zvládají. „Nicméně manipulace s nimi je často problematická pro dospělé, natož pro prvňáčky a druháky. Osobně se kloním ke zvýšení věkové hranice pro povinnost nošení roušky - jako v Německu nebo Nizozemsku,” doplnila.

Otevření škol hned od 1. března je spíš nepravděpodobné, soudí zástupce středních škol

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám