Hlavní obsah

Povinné respirátory mohou rodinu stát přes dva tisíce měsíčně

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při současných cenách respirátorů FFP2, které vláda lidem nařídila povinně používat na vybraných místech, může čtyřčlennou rodinu toto opatření vyjít i na více než 2200 korun za měsíc. Existují však způsoby, jak náklady srazit prostřednictvím sterilizace použitých respirátorů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cestující v Praze nasadili respirátory v pondělíVideo: AP

 
Článek

Povinnost nosit v MHD či v obchodech respirátory (nebo dvě chirurgické roušky přes sebe) vejde v účinnost v úterý. Velká část lidí nicméně toto opatření dodržuje již od pondělí.

Ceny respirátorů se výrazně liší. Na jednom z webových obchodů nabízejí 10 kusů za 279 korun, v jiném za stejné balení uvádí cenu 149 korun, ale respirátory nemají na skladě. Vyprodané je i balení šesti respirátorů za 89 korun. Při přepočtu na jeden respirátor se tedy ceny pohybují od 14,83 do 27,90 Kč.

Povinné respirátory: Drogerie a lékárny mají vyprodáno, e-shopy šponují ceny

Domácí

Kolik tedy čtyřčlenná rodina za 20 pracovních dní zaplatí za jednorázové nošení respirátorů?

Při ceně 27,90 Kč čtyřčlenná rodina za 20 dní zaplatí 2232 korun.

Při ceně 17 Kč to bude 1360 korun.

Při ceně 14,83 Kč čtyřčlenná rodina za 20 dní zaplatí 1186,40 koruny.

Sterilizace parou může náklady snížit

Existuje však možnost respirátor sterilizovat, se kterou přišli vědci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„Vždycky je samozřejmě lepší použít respirátor nový. Nicméně když žádný další nemáte, je sterilizace pomocí vodní páry cestou, která efektivně eliminuje virové částice a výrazně nesnižuje filtrační schopnost respirátoru,“ uvedl jeden z nich Marek Šoltys.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cestující s nasazeným respirátorem v pražské MHD na snímku z 22. února 2021.

Postup sterilizace je podle vědců jednoduchý. Stačí do plastové misky nalít 50 mililitrů vody, na ni položit plastovou mřížku nebo děrované víko a navrch vložit použitý respirátor. Je přitom nutné, aby se respirátor na misku položil vnější stranou dolů.

Respirátory jdou na dračku a z lékáren rychle mizí

Koronavirus

„Misku následně uložíte do mikrovlnné trouby a nastavíte čas podle výkonu mikrovlnné trouby – 1100+ W = 90 sekund, 800–1000 W = 180 sekund a 500–700 W = 300 sekund,“ radí vědci.

Ne všechny respirátory je však možné tímto způsobem sterilizovat: „Bylo zjištěno, že některé typy respirátorů (například Dräger X-plore) mají nosní sponu železnou. Ta se při sterilizaci v mikrovlnné troubě může zahřát natolik, že se z respirátoru odlepí (na rozdíl od spon drátkových a hliníkových, které se nezahřívají tolik). Tento typ respirátoru tak není vhodný pro sterilizaci v mikrovlnné troubě.“

I při tomto způsobu sterilizace je však třeba mít na paměti doporučení nepoužívat jeden respirátor více než pětkrát.

Umístění respirátoru „do karantény”

Na vládním Covid portále a webu ministerstva zdravotnictví se uvádí, že virus může na plastech přežít až tři dny. Na jiných površích přežívá kratší dobu. Některé respirátory používají pro lepší přilnutí kovou sponu, jiné plastovou.

Zmíněný web ministerstva zdravotnictví doporučuje předměty, které byly v kontaktu s nemocným a nelze je dezinfikovat, umístit do karantény a „postarat se, aby na ně nikdo minimálně čtyři dny nesahal“.

Další zpřísnění. Vláda nařídí povinné respirátory nebo dvě roušky

Domácí

V krajním případě si tak lze představit opakované použití respirátoru, na který čtyři dny nikdo nebude sahat. I v tomto případě je však třeba pamatovat na to, že americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nedoporučuje více než pět opakovaných použití jednoho respirátoru.

Pětina nákladů

Kolik tedy čtyřčlenná rodina za 20 pracovních dní zaplatí za nošení respirátorů, pokud jeden použije pětkrát?

Při ceně 27,90 Kč čtyřčlenná rodina za 20 dní zaplatí 446,40 koruny.

Při ceně 17 Kč čtyřčlenná rodina za 20 dní zaplatí 272 korun.

Při ceně 14,83 Kč čtyřčlenná rodina za 20 dní zaplatí 237,28 koruny.

Na zmíněné rozmezí 800 až 2232 v případě jednorázového použití se náklady čtyřčlenné rodiny při opakovaném použití sterilizovaného respirátoru dostanou až za pět měsíců.

Kompenzace za respirátory?

Nabízí se otázka, zda by rodinám neměl stát náklady na povinné nošení respirátorů kompenzovat. Například na podzim vláda zavedla příspěvek zvaný „rouškovné“.

Částku pět tisíc korun dostali jednorázově občané pobírající starobní, invalidní nebo pozůstalostní důchody.

Rouškovné měly dostat spíš chudé domácnosti s dětmi, vyplývá ze studie

Ekonomika

Sociologové z PAQ Research přitom upozorňovali, že restrikce mnohem více dopadají na chudší domácnosti s dětmi a lidi, které koronavirová krize pracovně omezila. Tito občané však žádný příspěvek nedostali.

V Rakousku dostali rodiče žáků, kteří před zavedením testování přišli o dva měsíce výuky, kompenzaci ve výši 370 eur (9600 Kč) na jedno dítě.

Anketa

Měl by stát lidem kompenzovat náklady na zakoupení respirátorů?
Ano
89,9 %
Ne
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3986 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám