Hlavní obsah

Otevření škol hned od 1. března je spíš nepravděpodobné, soudí zástupce středních škol

Praha

Dodržení termínu 1. března pro návrat části žáků do škol je podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka spíš nepravděpodobné. Záležet podle něj bude nejen na tom, jak vláda vyřeší sporné výběrové řízení na dodavatele testů pro školy, ale i na rychlosti distribuce testů do škol.

Foto: APA

Antigenní test ve škole. Ilustrační foto

Článek

„Pokud by se do ČR dostaly v neděli 28. února, musel by se návrat žáků posunout zřejmě aspoň o pár dnů,” poznamenal Zajíček.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek oznámil, že jeho úřad vybral pro školy antigenní testy Lepu, z Číny je má dodávat firma Tardigrad International Consulting. První dávka by podle Hamáčka měla dorazit 28. února, tedy den před avizovaným návratem posledních ročníků středních škol do lavic.

Testy pro školy dorazí z Číny na poslední chvíli. Od firmy, která nesplnila podmínky

Koronavirus

Premiér Andrej Babiš (ANO) ale o víkendu řekl, že bude požadovat zrušení tendru. Stát by podle něj měl testy koupit přímo od výrobce. Kvůli špatné epidemické situaci předseda vlády rovněž zpochybnil znovuotevření škol od pondělí 1. března.

Školy se začátkem března neotevřou, myslí si Babiš

Domácí

Podle Zajíčka bude nyní záležet hlavně na tom, jak se vláda dohodne na výběrovém řízení na testy. Návrat žáků od 1. března je podle něj tedy „na hraně” i kvůli příslibu první dodávky jen s jednodenním předstihem.

„Ve chvíli, kdy to přistane v Ruzyni, tak se to bude muset rozvést do jednotlivých krajů a rozdistribuovat do jednotlivých škol, což ale není záležitost na deset minut,” vysvětlil.

Návrat do škol musí zůstat prioritou, reaguje opozice na Babišovy pochyby

Domácí

Na to, že školy budou potřebovat čas na přípravu testování, upozornil v pátek také ministr školství Robert Plaga (za ANO).

„Vím, že ministerstvo vnitra dělá vše pro to, aby se testy dostaly do ČR i přes hraniční termín dodávky co nejrychleji, a věřím, že zvládnou testy doručit do škol s předstihem. Je totiž potřeba poskytnout školám také nějaký čas na přípravu na testování, vyzkoušení organizačních pravidel a podobně,” uvedl.

Znovuotevření škol bez testů? Těžko představitelné

Znovuotevření škol bez testů považuje Zajíček za současné epidemické situace za obtížně představitelné.

„Samozřejmě by to bylo nejjednodušší řešení, ale bylo by to absolutně neudržitelné z mého pohledu, protože když se podíváte, co se děje v západních Čechách, jak rychle tam stoupají počty nakažených, tak situace je vážná, to si nelze představit, že bychom se bez takových opatření mohli do škol vůbec vrátit,” řekl.

Čas u jednotných přijímaček na střední se opět prodlouží

Věda a školy

Kvůli epidemii jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Ostatní mají povinnou výuku na dálku.

Do školy s testem, nebo vůbec. Online výuku mnohé školy zruší

Věda a školy

Podle vládního materiálu z minulého týdne by se mělo od 1. března do poloviny měsíce vrátit do škol postupně ve třech etapách 450 tisíc žáků. Jako první by měly jít poslední ročníky středních škol, které na jaře čekají maturitní a závěrečné zkoušky. Po týdnu by se ve SŠ měla obnovit praktická výuka, která se na dálku často nedá vůbec nahradit. A další týden se měli do lavic vrátit i žáci devátých tříd, které v dubnu čekají přijímací zkoušky na střední.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám