Hlavní obsah

Testy pro školy dorazí z Číny na poslední chvíli. Od firmy, která nesplnila podmínky

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti a studenti se budou na přítomnost koronaviru testovat antigenními testy od čínské společnosti Lepu Medical. Jde o stejné testy, jakými se testují děti v sousedním Rakousku. První dodávka by měla do Česka dorazit letecky 28. února, tedy pouhý den před plánovaným návratem části žáků do škol.

Foto: Marcela Hálová, Novinky

Testovací sada do škol, kterou používá Rakousko

Článek

Testy by si měli školáci dokázat udělat sami, a to bezbolestným stěrem z přední části nosu. U něj stačí, když se tyčinka zasune zhruba dva centimetry do nosu a následně se několikrát otočí, aby se nashromáždilo dostatečné množství vzorku. Potom se tento vzorek zakápne roztokem a čeká se na výsledek, který se ukáže po několika minutách. V Rakousku takové testování probíhá každý den před výukou za dohledu pedagogů.

Ve školách budou stejné testy jako v Rakousku

Domácí

První várka pro Česko bude obsahovat 800 tisíc testů, přičemž celkem se jich objednalo přes 3,6 milionu. Při ceně 65 korun za kus by měl stát celkem za antigenní testy pro potřeby škol zaplatit přes 237,5 milionu korun.

Šibeniční termín

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera označil termín první dodávky testů za šibeniční.

Oficiální cestou ještě požádal čínské úřady, jestli by nešlo testy přivézt rychleji. I přesto ale věří, že se návrat dětí do škol stihne.

Rakousko je z testů ve školách nadšené. Česko je ani nedokáže rychle koupit

Domácí

„Budeme muset nastavit systém distribuce tak, aby testy byly co nejrychleji rozvezeny do krajů. My s tím máme zkušenosti, takže předpokládám nasazení hasičského záchranného sboru a vyzkoušených krajských distribučních center,“ doplnil Hamáček.

Jediný vyhovující dodavatel

Do výběrového řízení na dodávku testů se přihlásilo devět zájemců. Podle Hamáčka ale potřebám vyhovovala pouze vítězná nabídka. Problém ostatních byl v tom, že někteří dodavatelé třeba nechtěli požádat ministerstvo zdravotnictví o výjimku, aby mohlo testování probíhat takzvaným samoodběrem. „Někteří zase nebyli schopni dodat požadované množství v požadovaném čase,“ popsal další problém Hamáček.

Dodávku antigenních testůdo Česka má zprostředkovat firma Tardigrad International Consulting. Jde o zakázku, kterou stát vypsal vzhledem k nouzovému stavu neveřejně a možné dodavatele testů jednoduše vytipoval. Podle zjištění Seznam zpráv však firma nesplnila podmínky soutěže.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nyní Hamáčka žádá o vysvětlení, proč tedy ministerstvo vnitra vybralo právě tohoto dodavatele. Hamáček uvedl, že všechny podklady předloží na vládě v pondělí.

Výjimku pro samotestování včera ráno schválil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám