Hlavní obsah

Povinné respirátory: Drogerie a lékárny mají vyprodáno, e-shopy šponují ceny

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Respirátory, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky na sobě budou od úterý povinné na veřejných místech s větší koncentrací lidí. Lidé je okamžitě po pátečním oznámení začali nakupovat ve velkém a v některých obchodech či lékárnách je vykoupili.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Od dnešní půlnoci budou respirátory povinné v obchodech i ve veřejné dopravě.

Článek

Zástupci supermarketů, drogerií či lékáren ale už před víkendem zákazníky uklidňovali, že poptávku přes své dodavatele vykryjí a pomůcek bude v příštích týdnech dostatek.

I tak řada prodejců například ve středních Čechách zásoby

respirátorů vyprodala a nové jim přijdou až v příštích dnech. „Máme je zarezervované. Jakmile budou na distribuci, tak nám je dovezou. Ale kdy to v průběhu týdne bude, to vůbec nevíme,“ řekla jedna z lékárnic.

Respirátory jdou na dračku a z lékáren rychle mizí

Koronavirus

Respirátory nebyly v sobotu večer k dostání ani v prodejně Albert v Čestlicích u Prahy. Vedení řetězce nicméně Právu už v pátek sdělilo, že s dodavateli pracuje na zajištění dalších zásilek.

Strmý růst zájmu hlavně o respirátory FFP2 zaznamenaly také lékárny Dr. Max. „V důsledku extrémně vysoké poptávky se zásoby rychle doprodávají, ale zásobování našich lékáren je plynulé. Zásoby máme dostatečné a další respirátory od spolehlivých dodavatelů na cestě. Řádově se jedná o miliony kusů, samozřejmě s platnou evropskou certifikací,“ ujistil mluvčí lékárenské sítě Michal Petrov.

PŘEHLEDNĚ: Kde všude bude povinné nosit respirátory

Koronavirus

Obavy lidí z toho, že by respirátory mohly být hůře dostupné, se snaží zneužít některé e-shopy a ceny šponují do závratných výšin.

Například jeden z e-shopů na severní Moravě ještě v pátek v poledne nabízel obyčejný bílý respirátor KN95 jen za sedm korun za kus, včera odpoledne ho už ale prodával za 80 korun za kus, zdražil tak více než desetinásobně.

Anketa

Máte doma dostatečnou zásobu respirátorů?
Ano
24,1 %
Ne
75,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12915 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám