Hlavní obsah

Další otevírání škol není jasné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Plán dalšího otevírání škol není podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jasný. Jednat o tom bude v pondělí jeho vláda i rada pro zdravotní rizika. Vládní představitelé opakovaně hovoří jako o možném dalším termínu rozvolnění o 26. dubnu, toto datum v pátek v Ostravě zmínil i Babiš.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Premiér Andrej Babiš(ANO)

Článek

„Děti, školy a sport jsou naše priority. Budeme o tom diskutovat. Nějaké konkrétní návrhy nebo sliby ale nejsou na stole,” řekl. Dodal, že osobně jej trápí situace v mateřských školách.

„Nepovažuji za logické, že mohou chodit jen šestileté děti a ty menší chodit nemůžou. To jsme řešili už minule, tehdy to ministerstvo zdravotnictví odmítlo. Epidemická situace je důležitá. Důležité jsou ale i matky těchto dětí, které jsou i učitelky a sestřičky. Musíme vnímat i pozici rodičů,” řekl Babiš.

Lesní školky chtějí umožnit docházku i mladším dětem. Podle ministerstva zdravotnictví to nejde

Věda a školy

Doma stále zůstávají žáci druhého stupně základních škol, středoškoláci i studenti vysokých škol. Děti docházející do škol se dvakrát týdně musejí testovat antigenními testy.

Ty ale odhalily jen minimum nakažených. Například v Ostravě bylo ve školách ve čtvrtek provedeno přes 4500 testů. Z toho byly dva vzorky pozitivní.

PCR testy potvrzují: mezi dětmi je nákaza minimální

Domácí

Pro zařazení školek do další fáze rozvolnění v rámci návrhu ministerstva školství se vyslovila i odborná skupina MeSES.

„S ohledem na relativně nízké riziko nákazy u velmi malých dětí doporučuje MeSES přidat otevření mateřských školek do fáze II, případně III, dle navrhovaného materiálu MŠMT,” uvedli odborníci ve stanovisku z tohoto týdne.

Přehledně: Jak má probíhat návrat do škol

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám