Hlavní obsah

Skupinové konzultace na druhém stupni ZŠ se využívají různě. I pro přípravu na přijímačky

– Praha

Možnosti skupinových konzultací na druhém stupni využívají např. základní školy v Praze různě. Některé tak doučují děti se slabším prospěchem, jiné vytvořily skupiny pro přípravu deváťáků na přijímací zkoušky, další dávají přednost individuálním konzultacím, u kterých není třeba test dítěte.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od pondělí 12. dubna jsou možné skupinové konzultace žáků druhého stupně pro maximálně šest dětí ve skupině. Mají být hlavně pro žáky ohrožené školním neúspěchem či deváťáky k přípravě na přijímací zkoušky.

Podmínkou účasti žáků na skupinové konzultaci je negativní test na covid-19, zachování homogenity skupin není podle návodu ministerstva školství nutné.

Zájem o individuální konzultace

Podle předsedy Asociace ředitelů ZŠ Michala Černého využívá každá škola možnosti konzultací různě. „Je to dobrá věc a školy to skutečně využívají,” konstatoval.

Odhadl nicméně, že jich není více než polovina. V řadě škol se podle něj ale více využívají individuální konzultace. Týká se to i Masarykovy ZŠ v pražských Klánovicích, kde je ředitelem.

Do školy nešla. Rodiče nechtějí testy ani roušky

Domácí

U individuálních konzultací hodlá zůstat ZŠ Jižní IV v Praze 4. Podle jejího ředitele Daniela Kaisera poskytují učitelé doučování odpoledne hlavně přes internet. „O skupinové konzultace neprojevili zájem rodiče ani děti,” řekl.

Podle Černého je výhodou individuálních konzultací mimo jiné to, že se v jejich případě dítě nemusí testovat na covid-19.

Žáci se budou před maturitami a přijímačkami testovat, budou povinné roušky

Věda a školy

Testování ve skupinách ale třeba podle ředitelky Základní školy na náměstí Curieových v Praze 1 Terezy Martínkové není problém. Její škola hodlá poskytovat skupinové konzultace hlavně dětem se specifickými vzdělávacími potřebami ze šestých až osmých tříd. Konzultace podle ní mají podle potřeby.

„Máme skupinku, která chodí jednou týdně, máme děti, které chodí třeba třikrát či čtyřikrát týdně,” popsala. Skupin bude ve škole fungovat asi šest. Deváťáci podle ní zájem o skupinové konzultace moc neměli.

Doučování matematiky a češtiny

Skupinové konzultace využívá i ZŠ Barrandov v Praze 5 nebo ZŠ T. G. Masaryka v Praze 7. Na Barrandově se chtějí zaměřit hlavně na doučování v předmětech, jako je matematika nebo čeština, jak podotkla ředitelka Veronika Holíková.

Ani ona nevidí testování na covid-19 jako problém. „Skupinka šesti dětí nás vůbec nemůže rozhodit, navíc ony budou nejspíš chodit odpoledne, protože dopoledne mají distanční výuku, takže to se krásně dá všechno zvládnout,” shrnula.

Žáci závěrečných ročníků středních škol budou moci chodit na konzultace

Domácí

ZŠ T. G. Masaryka bude skupinové konzultace využívat hlavně pro deváťáky, kteří se připravují na přijímací zkoušky. „Nebude to povinné, bude to pro zájemce. Někomu vyhovuje se připojovat z domova, někdo potřebuje osobní kontakt,” vysvětlil ředitel Jan Rychtr. Škola využívá i individuální konzultace, a to hlavně pro žáky s cizím mateřským jazykem.

Skupinové konzultace pro středoškoláky příští týden

Na dobrovolné skupinové konzultace budou moci od 19. dubna docházet žáci posledních ročníků středních škol a žáci SŠ, kterým hrozí, že v tomto roce propadnou. Konzultace budou moci probíhat v maximálně šestičlenných skupinách, dosud byly možné jen individuální.

Nadšení nejsme, využijeme konzultace, reagují zástupci škol na odsouvání návratu žáků SŠ

Věda a školy

Po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) doplnil, že praktická výuka na středních a vyšších odborných školách, konzervatořích a v posledních ročnících vysokých škol se příští pondělí neobnoví, jak vláda původně plánovala. Návrat k praktické výuce by se podle Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) měl odložit nejméně do 26. dubna.

Pozitivních na prvním stupni minimum

Co se obecně týká testů, za první dva dny bylo podle resortu zdravotnictví testováno ve školách přes 372 tisíc žáků a téměř 149 tisíc zaměstnanců škol.

Pozitivních případů byly nižší stovky, uvedl úřad s tím, že testování dětí ve školách antigenními testy, nošení roušek a střídání prezenční výuky s učením na dálku po týdnech byly podmínkou pro to, aby se děti z prvního stupně mohly vrátit do tříd.

Nefunkční testy? Za nízkými počty pozitivních žáků může být i to, že dlouho seděli doma

Domácí

Školáci se mají testovat neinvazivními AG testy dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek. Pokud bude test pozitivní v pondělí, půjde žák na konfirmační PCR test a nebude docházet do školy. Pokud bude pozitivní ve čtvrtek, tak celá třída počká mimo prezenční výuku na potvrzovací PCR test pozitivního žáka. Pokud se nákaza potvrdí, bude se tím zabývat hygiena.

OBRAZEM: Část 1. stupně základních škol se vrací do lavic. Děti se musí samy testovat

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám