Hlavní obsah

Lesní školky chtějí umožnit docházku i mladším dětem. Podle ministerstva zdravotnictví to nejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Asociace lesních mateřských škol požaduje po ministerstvu zdravotnictví, aby umožnilo docházku do školek nejen předškolákům, ale i mladším dětem. Ministerstvo by podle ní mělo rozhodnout, že pokud se např. 15členná skupina předškoláků nenaplní, může se doplnit ostatními dětmi. Obnovit docházku do školek v plném rozsahu ale podle resortu zatím kvůli epidemii není možné.

Foto: Asociace lesních MŠ

Ilustrační snímek

Článek

„Vzhledem k tomu, že epidemiologická situace prozatím nedovoluje obnovit docházku do MŠ v plném rozsahu, tak by požadavek Asociace lesních MŠ na obnovení docházky dětí do těchto zařízení bez věkového omezení byl diskriminační ve vztahu k dětem z klasických mateřinek,” prohlásila tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Jana Schillerová.

Podle předsedkyně asociace Terezy Valkounové aktuální nařízení nezohledňuje existenci malých školek, do kterých je vždy zapsáno celkově kolem 15 dětí.

Do mateřských škol se v pondělí 12. dubna vrátili předškoláci, tj. ti, co mají povinný poslední rok školky před ZŠ, a mladší děti zdravotníků, učitelů, hasičů či třeba policistů.

Do školek mohou všechny děti zdravotníků. Rotační výuka ZŠ pro ně rovněž neplatí

Věda a školy

Předtím byly školky kvůli zhoršení epidemie covidu-19 od 1. března zavřené. Nově se v nich teď všichni musí dvakrát týdně testovat antigenními testy na covid a děti smí být jen v neměnných skupinách v počtu do 15 osob.

Předškoláků zde bývá jen pár

Podle Asociace lesních mateřských škol jsou ale nová opatření ministerstva zdravotnictví chaotická, mají vážný dopad na nejmenší děti a nejsou odůvodnitelná epidemickou situací.

Asociace se proto podle Valkounové minulý týden obrátila na ministerstvo zdravotnictví s žádostí o udělení výjimky, podle které by do neměnných patnáctičlenných skupin v lesních školkách mohli chodit nejen předškoláci, ale i ostatní děti.

„Výjimku pro třídy v počtu nejvýše 15 dětí by jistě uvítala i řada malotřídních mateřských škol,” uvedla asociace.

Největší obavy ve školkách vyvolává testování

Domácí

Kupříkladu v lesních školkách je podle Valkounové běžně zapsáno kolem 15 dětí, z nichž je pouze do pěti v předškolním věku. Pokud mají do školky chodit jen předškoláci, provoz pro tak malé množství dětí není podle asociace udržitelný ani pedagogicky vhodný.

Žaloba na ministerstvo?

„Ministerstvo na naši žádost zatím oficiálně neodpovědělo,” řekla ve středu Valkounová. Asociace lesních MŠ je podle ní připravena podat na úřad kvůli opatření žalobu. „Jestli se něco neukáže do pátku, tak v pondělí tu žalobu podáme,” poznamenala.

Oficiální reakci ministerstva zdravotnictví neměla ještě ve čtvrtek před polednem. „A je to o to horší, že dnes (čtvrtek) ráno mělo být dle vyjádření ministra (Petra Arenbergera) na zdravotnickém výboru řešení zveřejněno – a není,” posteskla si Valkounová pro Novinky.

„Jestli to zase nechají na pátek, případně víkend, tak je to podruhé v řadě, kdy budeme řešit změny doslova přes noc. Ředitelky už jsou úplně vyčerpané,” sdělila.

České školky mohou odmítnout neočkované děti, rozhodl soud ve Štrasburku

Domácí

Reakce tedy nakonec přišla už ve čtvrtek, avšak Valkounovou nepotěšila. Tím spíše, že šlo o ministerské vyjádření pro média, jelikož samotná asociace dosud žádné stanovisko neobdržela. Podle ní jsou lesní školky bezpečnější než ty běžné, protože mají méně dětí, které jsou navíc stále venku; navíc i v běžných MŠ by mohly být děti v menších skupinách a venku, tvrdí.

Podle mluvčí resortu zdravotnictví bylo každopádně nyní potřeba obnovit prezenční výuku hlavně u dětí a žáků, pro něž se dá dělat obtížně distanční výuka. „Z tohoto důvodu byla také obnovena pouze prezenční výuka u pětiletých dětí MŠ, které plní povinnou předškolní docházku,” dodala.

Jana Schillerová odkázala rovněž na ministerstvo školství, do jehož resortu lesní školy spadají. Podle jeho mluvčí Anety Lednové je ale vyhodnocení epidemiologické situace pouze na posouzení ministerstva zdravotnictví.

„Když děti nejsou ve školce, jejich mobilita se zvyšuje”

Podle Valkounové jsou lesní školky schopné zajistit jak homogenní skupinky do 15 dětí, tak pravidelné testování a zvýšenou hygienu. Argument vlády, podle které mají opatření snižovat mobilitu, v případě omezení ve školách podle asociace nedává smysl. Pokud děti nechodí do školky, jejich mobilita se podle ní naopak zvyšuje tím, že je rodiče berou všude s sebou.

Asociace nechápe, proč mohou fungovat lesní školky, ale lesní kluby nikoli

Věda a školy

„Pro nás i pro rodiče předškolních dětí je neakceptovatelné, aby vzdělávání malých dětí bylo vládou omezováno nahodilými opatřeními ode zdi ke zdi,” uzavřela s poukázáním na to, že do 1. března mohly školky navštěvovat všechny děti bez omezení počtu či dalších větších opatření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám