Hlavní obsah

První verze úprav vzdělávání v ZŠ by mohla být na jaře

První verzi plánu, jak by se mělo upravovat vzdělávání v základních školách, by mohl mít Národní pedagogický institut (NPI) hotovou na jaře příštího roku. Návrh modernizovaného učebního plánu by měl institut předložit ministerstvu školství na podzim 2023.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Základní škola v Mladé Boleslavi (ilustrační foto)

Článek

Na konferenci k úpravám vzdělávacího programu, kterou ve čtvrtek pořádala Stálá konference asociací ve vzdělávání (SKAV) a organizace EDUin, to řekl Kamil Ubr z NPI.

Ministerstvo zatím neschválilo návrh koncepce, podle níž by se měly změny ve vzdělávání dělat.

Gazdík se vrací na MŠMT. Jako Balašův poradce

Věda a školy

O potřebě revize rámcových vzdělávacích programů (RVP), které určují učivo ve školách, se hovoří zhruba od roku 2016. Loni na podzim MŠMT ustanovilo expertní panel, který měl za úkol připravit návrh koncepce pro potřebné změny. Návrh tzv. hlavních směrů revize předal v polovině června na ministerstvo.

Klíčové kompetence a gramotnosti

Práce na změně vzdělávání jsou podle Ubra na začátku. Letos by měly pracovní skupiny NPI nastínit, jak budou stanoveny klíčové kompetence a gramotnosti pro mladé lidi či průřezová témata.

První verze podoby úprav učiva by mohla být připravena v dubnu či v květnu příštího roku. Následovat bude připomínkové řízení a zapracování připomínek do návrhu. Ministerstvu školství by ke schválení měl NPI dokument předložit na podzim 2023.

Pedagogický institut zahájil úpravy učebních plánů. Bez schválené koncepce

Věda a školy

MŠMT počítá s harmonogramem pro úpravu vzdělávacího programu základních škol

Věda a školy

Návrh koncepce revize učiva pro základní školy se aktuálně na ministerstvu připomínkuje za účasti České školní inspekce a NPI. V následujících dnech se podle předsedy expertního panelu Jana Jiterského budou mj. řešit připomínky inspekce. Návrh by se po vypořádání připomínek podle něj mohl schválit v následujících dvou týdnech.

RVP jsou od roku 2005 náhradou dřívějších jednotných osnov. Na rozdíl od nich neurčují vzdělávací plány, co se má učit v jednotlivých ročnících. Popisují, s čím se má žák seznamovat na různých stupních vzdělávání a co má umět na konci. Dávají školám větší volnost pro tvorbu vlastních vzdělávacích plánů, které se tak od sebe mohou lišit.

Šéf Cermatu: Maturita na papíře by měla skončit

Věda a školy

Vláda slíbila úpravy učebních plánů ve svém programu. Důraz by se měl klást na občanské vzdělávání, finanční či mediální gramotnost.

Podle předběžných odhadů by mohly první základní školy – a odpovídající nižší ročník víceletých gymnázií – začít výuku podle upraveného RVP od září 2024, a to v 1. a 6. třídách. Jako povinné se budou upravené RVP zavádět postupně od září 2025. Ve všech ročnících by se podle nového programu mělo učit od září 2029.

Reklama

Výběr článků

Načítám