Hlavní obsah

Gazdík se vrací na MŠMT. Jako Balašův poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) v pátek oficiálně zveřejnil tým odborníků, kteří mu budou v rámci svých expertních kompetencí během působení ve funkci radit. Kromě biochemika Jana Konvalinky, zakladatele společnosti Scio Ondřeje Šteffla nebo bývalého ministra školství Roberta Plagy je mezi nimi i Petr Gazdík, který stál v čele MŠMT ještě nedávno.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bývalý ministr školství Petr Gazdík

Článek

Gazdík kvůli vazbám na obviněného podnikatele Michala Redla rezignoval k 30. červnu na funkci ministra školství i na pozici místopředsedy hnutí STAN, ačkoli se podle svých tehdejších slov „necítí vinen“.

Ministr Gazdík podal demisi

Domácí

„Bez kvalitního týmu je velice složité uspět ve vedení jakékoliv instituce. Jsem proto rád, že se mi podařilo domluvit se s řadou kvalitních osobností napříč různými segmenty vzdělávání, kteří jsou ochotni spolupracovat na rozvoji českého školství,“ prohlásil tento pátek stávající ministr Balaš.

Poradců bude mít 16, jeho předchůdce Gazdík jich měl „jen“ deset.

Balaš přislíbil navýšení rozpočtu pro vysoké školy

Věda a školy

Nynější poradní tým šéfa školského resortu budou podle aktuálních informací od úřadu tvořit tito lidé (v abecedním pořadí):

  • Lenka Felcmanová – předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV), vedoucí pracovní skupiny Wellbeing, projekt Partnerství pro vzdělávání 2030+, působí na katedře speciální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Do škol má nově přijít i „wellbeing“. Není jasné, jak to učit

Věda a školy
  • Petr Gazdík – pedagog, bývalý radní pro školství, bývalý ministr školství, mládeže a tělovýchovy, odborník na regionální školství.
  • Martin Chvál – výzkumný pracovník a vysokoškolský pedagog na matematicko-fyzikální a pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, bývalý ředitel Cermatu, vedl projekt Cesta ke kvalitě v letech 2009 až 2012, autor mnoha odborných článků a publikací, mj. Na naší škole nám záleží.

Za pracovní dohody se zaměstnanci má Cermat zaplatit pět milionů

Věda a školy
  • Bohumil Kartous – vysokoškolský pedagog a publicista dlouhodobě se zaměřující na téma inovace vzdělávání.
  • Jindřich Kitzberger – pedagog, ředitel ZŠ Duhovka a čestný člen Stálé konference asociací ve vzdělávání (SKAV).
  • Jan Konvalinka – biochemik, vysokoškolský učitel, ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a emeritní prorektor Univerzity Karlovy.

Šéf Cermatu: Maturita na papíře by měla skončit

Věda a školy
  • Peter Krupka – matematik, autor mnoha učebnic, od roku 2009 je ředitelem gymnázia v Brně-Řečkovicích.
  • Jana Matesová – ekonomka, vysokoškolská pedagožka, bývalá zástupkyně ČR při Světové bance.
  • Šimon Ornest – kapelník The Tap Tap, vychovatel v pražském Jedličkově ústavu, autor projektu „Vzdělávací centrum STUDEO“.
  • Robert Plaga – vysokoškolský pedagog, bývalý ministr školství, mládeže a tělovýchovy. V současné době vede Národní akreditační úřad pro vysoké školství (NAÚ).

Národní akreditační úřad pro vysoké školy bude řídit exministr Plaga

Věda a školy
  • Radko Sáblík – středoškolský pedagog, spisovatel, od roku 2002 úspěšný ředitel Smíchovské střední průmyslové školy. Člen expertní skupiny Strategie 2030+.
  • Josef Slovák – středoškolský pedagog, bývalý ředitel střední odborné školy a rovněž bývalý radní Zlínského kraje pro školství, mládež a tělovýchovu. Zaměřuje se především na vzdělávání pedagogů.
  • Jana Straková – vysokoškolská pedagožka, působí v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK, kde se zabývá studiem vzdělanostních nerovností.
  • Ondřej Šteffl – zakladatel pražského gymnázia PORG a společnosti Scio.

Ministru školství Gazdíkovi bude pomáhat deset poradců

Věda a školy
  • Arnošt Veselý – český vysokoškolský pedagog. Je vedoucím Centra pro sociální a ekonomické strategie FSV Univerzity Karlovy. Mezi jeho odborné zaměření patří analýza a tvorba veřejné politiky, sociologie vzdělání, vzdělávací politiky.
  • Janek Wagner – šéfredaktor České školy, nezávislý konzultant pro aplikaci ICT ve vzdělávání. IT správce, odborník na rozvoj digitálních kompetencí a publicista věnující se dlouhodobě ICT a školství, člen vedení učitelských spolků Jednota školských informatiků a Pedagogická komora.

Výběr článků

Načítám