Hlavní obsah

První posádka složená jen z civilistů zamířila do kosmu. A hned na tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vesmírní turisté ve čtvrtek zamířili do kosmu. Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla raketa Falcon 9 na oběžnou dráhu loď Crew Dragon Resilience firmy SpaceX se čtyřmi lidmi. Mise Inspiration4, pilotovaná výprava s posádkou tvořenou poprvé v historii kompletně neprofesionálními astronauty, potrvá tři dny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Společnost SpaceX vynesla na oběžnou dráhu první civilní posádku Video: Reuters

 
Článek

Startovní okno nosné rakety Falcon 9 s misí Inspiration4 firmy SpaceX miliardáře a podnikatele Elona Muska bylo otevřené od 2:02 SELČ, raketa odstartovala přesně ve 2:02:56 SELČ.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Start mise Inspiration4 na raketě Falcon 9

Jako náhradní termín, kdyby to nyní nevyšlo, byl určen hned následující den – pátek 17. září ve 2:05 SELČ.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vesmírní turisté, dva muži a dvě ženy, míří do kosmu.Video: SpaceX, Reuters

Celá posádka vyrazila na oběžnou dráhu, které dosáhla deset minut po startu, poprvé. Tvoří ji dva muži – Jared Isaacman, Christopher Sembroski – a dvě ženy – Sian Proctorová a Hayley Arceneauxová.

Start vesmírné lodi zaplatil miliardář Isaacman, který je zároveň pomyslným velitelem tohoto kosmického letu. Let zcela civilní posádky umožňuje skutečnost, že je plně automatizovaný. V případě nutnosti může zasáhnout řídící středisko ze Země.

Zemi oběhne jednou za 96 minut

Let potrvá přibližně tři dny, které posádka stráví na oběžné dráze kolem Země v prostředí mikrogravitace ve výšce kolem 585 kilometrů nad zemským povrchem (tam se dostala tři hodiny po odstartování), tudíž sviští ještě výše, než jaká je orbita ISS. Je dokonce i ve větší výšce, než ve které operuje Hubbleův teleskop, upozorňuje agentura Reuters.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Start mise Inspiration4 na oběžnou dráhu.

Jakmile se ocitlo na oběžné dráze Země, plavidlo začalo naši planetu obíhat jednou za 96 minut rychlostí 27 360 km/h. Crew Dragon Resilience má speciální vyhlídkovou kopuli z akrylátu.

Po třídenní misi na oběžné dráze má kabina Crew Dragon podle předběžného plánu přistát v neděli 19. září kolem jedné hodiny ranní SELČ v Atlantském oceánu. Avšak např. i vlivem počasí může dojít ke změně.

NASA kvůli žalobě Bezosovy firmy zastavila práce na lunárním modulu SpaceX

Věda a školy

Již použitý první stupeň rakety Falcon po startu každopádně úspěšně přistál na plovoucí plošině Just Read the Instructions v Atlantiku, 544 km od místa vzletu, aby se mohl v budoucnu případně opět využít.

„Mise Inspiration4 je prvním samostatným pilotovaným kosmickým letem, který nemíří k nějaké kosmické stanici, od května 2009, kdy proběhla mise STS-125 raketoplánu Atlantis k poslední servisní návštěvě Hubbleova kosmického dalekohledu,“ připomněl na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Peníze pro dětskou nemocnici

Jak pro Novinky vysvětlil Milan Halousek z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti, cílem mise je inspirovat celý svět a vybrat celkem 200 milionů dolarů (asi 4,29 miliardy korun) pro dětskou výzkumnou nemocnici St. Jude v Memphisu v americkém státě Tennessee. Polovinu částky zaplatil Isaacman sám. Mise jako taková je zaměřená i na lékařský výzkum dopadů pobytu ve vesmíru na lidský organismus.

Posádka:

Jared Isaacman (38)

  • Americký miliardář (2 mld. USD; 42,9 mld. Kč), podnikatel a pilot (6000 nalétaných hodin).
  • Poskytl dvě místa v lodi za peníze, které budou věnovány dětské nemocnici St. Jude Children's Research Hospital.

Hayley Arceneauxová (29)

  • Bývalá pacientka s rakovinou kostí, nyní asistentka lékaře v nemocnici St. Jude, je nejmladší Američankou či Američanem ve vesmíru.
  • V 10 letech prodělala rakovinu stehenní kosti levé nohy, hospitalizována v nemocnici St. Jude pro léčení onkologických onemocnění dětských pacientů. Dnes v této nemocnici pracuje a pomáhá dalším dětským pacientům v nelehkém životním období.
  • Je prvním zdravotně handicapovaným člověkem (titanová kloubní protéza levého kolene) letícím do vesmíru.

Sian Proctorová (51)

  • Vysokoškolská profesorka geologie a planetárních věd. Finalistka výběru astronautů NASA z roku 2009 a do dalších dvou výběrů se neúspěšně hlásila.
  • Zúčastnila se již několika simulovaných kosmických misí, do posádky Insp4 vybrána v televizní reality show.

Christopher Sembroski (42)

  • IT inženýr, veterán letectva, zaměstnanec firmy Lockheed Martin.
  • Účastnil se tomboly v rámci pokusu vybrat pro nemocnici 200 milionů USD. Sám věnoval 50 dolarů. Možnost letět na tuto misi získal tak, že mu křeslo v lodi Crew Dragon věnoval jeho spolužák z univerzity, který byl vylosován původně.

Trénink vybrané posádky podle Halouska zahrnoval mj. i pobyt na horách, ve sněhu, s ubytováním ve stanu o velikosti menší, než je vnitřní prostor Crew Dragonu, aby se prověřily reakce posádky na stresové situace a aby zvládla přetížení až 4G.

Musk neletí

Samotný šéf společnosti SpaceX Elon Musk s nimi cestu nepodniká, a na rozdíl od svých konkurentů Jeffa Bezose (Blue Origin) a Richarda Bransona (Virgin Galactic) se tak k hranici mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem – či za ni – nepodívá.

V USA zpřísnili udělování titulu astronaut, Bezos a Branson jej zatím nemají

Amerika

Jiní dva miliardáři, Richard Branson a Jeff Bezos, zamířili do kosmu už v červenci. Jenže ačkoli Branson s Bezosem poslali do kosmu rovněž i soukromé osoby, nebylo to na oběžnou dráhu – šlo pouze o tzv. suborbitální lety trvající několik minut. Nyní však půjde o třídenní pobyt na orbitě.

ANALÝZA: Paradox rozmachu vesmírné turistiky v době zákazu spalovacích motorů

Svět
Foto: Uncredited, ČTK/AP

Společnost SpaceX vynesla na oběžnou dráhu první civilní posádku.

Reklama

Související články

Miliardář Bezos dobyl hranici vesmíru

Americká firma Blue Origin se zařazuje mezi soukromé společnosti schopné dopravovat do kosmu lidi. Po 15. hodině SELČ odstartovala její raketa New Shepard...

Výběr článků

Načítám