Hlavní obsah

Virgin Galactic zdražila cestu do kosmu. Zájemce si musí připravit minimálně deset milionů korun

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po červencovém letu svého zakladatele Richarda Bransona k hranici vesmíru začala společnost Virgin Galactic opět nabízet cestu do kosmu i turistům. Nejlevnější lístek se nově prodává za 450 tisíc dolarů (zhruba 9,7 milionu Kč). To představuje téměř dvojnásobné zdražení oproti 200 až 250 tisícům dolarů, které za rezervaci míst už před lety zaplatilo zhruba šest set lidí, podotkl portál The Verge.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Richard Branson

Článek

„Snažíme se zprostředkovat zázrak vesmíru široké světové populaci a jsme potěšeni, že můžeme otevřít dveře zcela novému průmyslovému odvětví a spotřebitelským zážitkům,“ komentoval znovuspuštění prodeje šéf Virgin Galactic Michael Colglazier. Nejbližší komerční let společnost zatím naplánovala na září, v posádce by měli být i tři členové italského letectva.

Předchozí vlna prodeje lístků byla ukončena poté, co v roce 2014 po nehodě při testovacím letu zemřel pilot. Branson se tehdy zapřisáhl, že předtím, než jeho loď vezme platící zákazníky, poletí nejprve sám. Miliardář pak letos 11. července na palubě raketoplánu VSS Unity vystoupal nad hranici osmdesáti kilometrů, kterou jako hranici vesmíru uznává NASA.

V USA zpřísnili udělování titulu astronaut, Bezos a Branson jej zatím nemají

Amerika

O několik dní tak předstihl dalšího miliardáře Jeffa Bezose, který 20. července na palubě lodi své společnosti Blue Origin překonal výšku sto kilometrů, tedy mezinárodně uznávanou hranici kosmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám