Hlavní obsah

Dragon přivezl na ISS robotickou paži, beton, zmrzlinu a mravence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pondělí odpoledne úspěšně přistála nákladní loď Dragon společnosti SpaceX. Přiletěla s více než 2170 kilogramy zásob a různého vybavení, včetně robotického ramena, zmrzliny, cherry rajčat, avokáda, různých tvorů pro experimenty nebo vzorků betonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na ISS úspěšně přistála nákladní loď Dragon společnosti SpaceXVideo: NASA TV, AP

 
Článek

Loď Dragon vynesla do vesmíru z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě v neděli 29. srpna raketa Falcon.

Vesmírný kamion se pak v pondělí 30. srpna v 16.30 SELČ připojil ke staničnímu modulu Harmon, přičemž pevné spojení pomocí 12 speciálních úchytů trvalo dalších 15 minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start nákladní lodi DragonVideo: Reuters

U ISS plavidlo zůstane minimálně do konce září, jak připomněl na svém Twitteru popularizátor kosmonautiky Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

„Loď k narozeninám“

Ke zvládnutí zdárného příletu Dragonu a jeho přistání na orbitálním komplexu poblahopřála pozemnímu řídícímu středisku Megan McArthurová, která operaci na palubě ISS kontrolovala.

„Gratulujeme týmům z vesmírné agentury NASA a firmy SpaceX a mnohokrát děkujeme. K mým narozeninám mi dosud nikdo neposlal vesmírnou loď,“ prohlásila podle agentury AP astronautka NASA, která ten den (v pondělí) oslavila své 50. narozeniny.

Sedmičlenná posádka, která nyní stanici obývá, uvítala, že její jídelníček zpestří čerstvé potraviny jako avokádo, citrony a také zmrzlina. K dalším vědeckým pokusům poslouží zásilka živých tvorů, mezi nimiž jsou mravenci a žábronožky.

Posádka ISS se dočkala nových přístrojů i pizzy

Věda a školy

K experimentům spojeným se zlepšováním ochrany před účinky vesmírného záření jsou určené různé materiály, včetně např. betonu.

Japonské rameno, které občas zastoupí astronauty

Zvláštní položkou v nákladu Dragonu bylo robotické rameno japonské společnosti Gitai, které by mělo v budoucnu zastoupit kosmonauty při různých běžných pracích. První testy budou provedeny uvnitř ISS, budoucí modely by se pak měly využívat při různých opravách i ve volném kosmu.

Podle představitele firmy Tojotaky Kozukiho by se tito roboti mohli už v roce 2025 podílet na výstavbě základny a těžbě vzácných nerostů na Měsíci.

Práci amerických astronautů v otevřeném kosmu zmařil skřípnutý nerv jednoho z nich

Věda a školy

Na ISS nyní pracují Američané McArthurová, Shane Kimbrough a Mark Vande Hei, Rusové Pjotr Dubrov a Oleg Novickij, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide, který je také aktuálním velitelem posádky.

Nové trhliny

Dubrova s Novickým čekají nyní výstupy do otevřeného kosmu na oběžné dráze, a to zejména kvůli propojení nového laboratorního modulu Nauka s modulem Zvezda v ruském segmentu ISS.

Ruský modul Nauka už zdárně kotví u ISS, způsobil tam ale komplikace

Věda a školy

Ruští kosmonauti nicméně objevili při kontrole ruské části ISS nové trhliny. Jsou sice jen na povrchu modulu Zarja, ale zřejmě se časem mohou šířit.

Agentuře RIA Novosti to řekl generální konstruktér ruské kosmické korporace RKK Eněrgija Vladimir Solovjov s tím, že prodlužovat využívání ruského segmentu stanice po roce 2025 pokládá za riskantní.

Prodlužovat životnost ruské části ISS je ruská ruleta, varuje šéfkonstruktér

Svět

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám