Hlavní obsah

Problém kuchařek chceme řešit navýšením zaručené mzdy, oznámil Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízké platy nepedagogických pracovníků ve školách by mohla navýšit změna zaručené mzdy. Po úterním jednání školské tripartity to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). O kolik by se mohla navýšit a jak by to kuchařkám, školníkům, uklízečkám či účetním pomohlo, nepřiblížil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Probírali jsme se sociálními partnery i otázky financování nepedagogických pracovníků. Asi se všichni shodujeme na tom, že nejméně placené pozice v celé ekonomice jsou největší problém v době vysoké inflace a vysokých cen energií,“ uvedl Bek.

Podle něj vláda nyní hledá nástroje, jak se s tím vypořádat. Jako nástroj se nabízí zvýšení zaručené mzdy. Odmítl nicméně přiblížit, jak by se mohla zaručená mzda měnit, s tím, že nad konkrétními kroky bude ještě jednat s ostatními ministry. Zřejmě na to přijde řeč i při aktuálním jednání vlády.

Už v pondělí se dohodl se šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem, že mu odbory rovněž vypracují podklady, jak by měly platy provozních pracovníků škol vypadat.

ANO v Praze chce dát miliardu na kuchařky

Ekonomika

Bek například poznamenal, že by se platy školních kuchařek mohly porovnat s platy kolegyň v jiných hromadných vývařovnách.

Analýzy pro školy, jaké by měla dopady změna financování

Bek mimo jiné předal představitelům škol podrobné analýzy, jaké by měla změna dopady na financování hlavně základních a středních škol.

Omezení financování učitelských úvazků o pět procent je podle něj pro většinu účastníků přijatelné. To byla jedna z hlavních výhrad školského terénu, kvůli čemuž minulé pondělí stávkovaly tři čtvrtiny škol.

Kromě toho se tripartita zabývala vývojem duálního vzdělávání a spoluprací odborů s firmami na celoživotním vzdělávání.

Bek u učitelských asistentů ustoupil

Věda a školy

Ústupek vlády školy zatím berou

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám