Hlavní obsah

Přes 12 procent ZŠ nemá asistenta pedagoga, nová úprava to má změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žádného asistenta pedagoga aktuálně nemají ve 448 veřejných základních školách. To je asi 12,5 procenta ze všech ZŠ, které mají veřejného zřizovatele. Počet asistentů ve školách v posledních letech roste, aniž by byli do dat započítáni ukrajinští asistenti pedagoga. Absenci asistenta v některých školách mají řešit nová pravidla pro přidělování asistentů do škol, řekli zástupci ministerstva školství (MŠMT).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Základní škola

Článek

„Z 3593 veřejných ZŠ působí asistenti ve 3145 školách čili v 87,5 procenta škol. V absolutních číslech je nejvíce asistentů ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji a v Praze. Pokud se vezmou v úvahu různé počty žáků v krajích, je největší hustota asistentů v kraji Ústeckém, Olomouckém a Karlovarském, nejmenší v Praze, na Vysočině a v Jihočeském a Zlínském kraji,“ sdělila mluvčí MŠMT Tereza Fojtová.

Počty asistentů pedagoga v mateřských, základních a středních školách a školních družinách se v posledních letech zvyšují. Ve školním roce 2022/23 působilo ve školách a družinách podle Fojtové 32 524 asistentů, o rok dříve na pozici asistenta pracovalo o 3336 osob méně.

V přepočtu na plné pracovní úvazky bylo ve všech typech škol ve školním roce 2021/22 celkem 20 764 asistentů, ve školním roce 2022/23 pak 23 268 asistentů. Z nich téměř 5000 poskytovalo oporu pedagogům v MŠ a asi 17 tisíc působilo v ZŠ.

Asistenti mají zůstat nejen spádovým dětem

Věda a školy

Každá škola bude mít úvazek pro asistenta?

MŠMT připravilo pro přidělování asistentů do škol nová pravidla. Podle náměstkyně ministra školství Martiny Běťákové by měla mít každá škola proti současnému stavu úvazek pro asistenta pedagoga.

Asistent by se na veřejných školách měl přidělovat podle předem nastavených parametrů, jako je počet žáků se zvláštními potřebami při vzdělávání, množství tříd ve škole a jejich naplněnost. Nyní je podle Běťákové asistent pouze tam, kde se vzdělává dítě, které má nárok na podpůrné opatření v podobě asistenta pedagoga.

Hlavním cílem vyhlášky je zajistit, aby škola už nemusela do budoucna shánět ke každému postiženému dítěti asistenta, ale měla jich několik nastálo. Po tom volali mnozí ředitelé škol, protože když handicapované dítě ze školy odešlo anebo se jeho stav zlepšil, museli asistenta propustit. A to kdykoli v průběhu roku.
Cílem vyhlášky je umožnit školám zaměstnávat určitý počet asistentů podle předem daných parametrů. Jenže pak hrozí, že když se na jedné škole sejde dětí s handicapem více, nemusí počet asistentů stačit - diagnóza se navíc může projevit až později v průběhu školního roku.

Nová pravidla pro přidělování asistentů pedagoga do škol by podle odhadů MŠMT měla platit od ledna 2025, uvedla nedávno Běťáková. Původně úřad očekával jejich účinnost od ledna 2024, vláda ale po kritice expertů na inkluzivní vzdělávání v červenci materiál neprojednala.

Ministerstvo opět podpoří ukrajinské asistenty i jazykové vzdělávání Ukrajinců

Věda a školy

Rozpory vzešlé z připomínkového řízení se nyní na návrh ministra školství Mikuláše Beka (STAN) zabývají koaliční experti. Kabinet by měl podle odhadů materiál znovu projednávat v zimních měsících, informovala náměstkyně.

Podle MŠMT má změna v zaměstnávání asistentů podle předem daných parametrů sjednotit a zlepšit jejich pracovní podmínky, snížit administrativní zátěž škol a přinést úspory.

Učitelé bez pedagogické fakulty se mají vzdělávat déle

Věda a školy

Podle organizace Society for All (SOFA) se ale přidělování asistenta podle nových parametrů může státu prodražit. Zatímco nyní je podle organizace jeden asistent na plný úvazek na 1,33 dítěte, po novele by byl jeden asistent na šest dětí.

Pokud by byla novela takto přijata, přišlo by o individuální podporu v běžných ZŠ 24 260 dětí. Ty by se musely přesunout do speciálních škol, které jsou ale na většině míst v Česku plné, upozornila SOFA.

S takovými platy můžeme zavřít, varuje šéfka školní jídelny

Domácí

Rezervy ve školství? Drahá učiliště s chabými výsledky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám