Hlavní obsah

Ministerstvo opět podpoří ukrajinské asistenty i jazykové vzdělávání Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství chce pokračovat v podpoře ukrajinských asistentů pedagoga i jazykového vzdělávání Ukrajinců, aby docházelo k jejich zdárné integraci. Podpora byla schválena i pro období od začátku nového školního roku do konce kalendářního roku, na asistenty půjde pro toto období téměř 116 milionů korun, na jazykové vzdělávání v oblasti VŠ studia přes 12 milionů Kč.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

Jak v úterý informovala tisková mluvčí MŠMT Tereza Fojtová, podpora ukrajinských asistentů pedagoga pokračuje na stejném principu jako ve školním roce 2022/23.

„Platí tedy, že tato pozice bude financována ze státního rozpočtu v případě, že bude ukrajinský asistent působit ve třídě, která má nejvýše 50 procent cizinců, pokud škola současně splní stanovené minimální počty cizinců,“ sdělila.

  • Od září do prosince roku 2022 si podporu ve výši zhruba 114 milionů korun na práci ukrajinských asistentů rozdělilo 583 škol. Na platy asistentů a další související výdaje v období od ledna tohoto roku poslalo ministerstvo 552 školám ze všech krajů asi 218 milionů korun. Na peníze pro ukrajinské asistenty pedagoga měly letos zatím nárok mateřské a základní školy, kde se učí alespoň deset ukrajinských dětí. Střední školy a konzervatoře mohly o příspěvek žádat v případě, že vykázaly alespoň 20 studentů z Ukrajiny. Podle statistiků je v Česku 5374 MŠ, 4261 ZŠ a 1293 SŠ.

„Předpokládaná částka na ukrajinské asistenty od září do konce prosince je téměř 116 milionů Kč. Bližší informace ohledně počtu zapojených škol se dozvíme ze sběru dat v průběhu září. Školy nebudou muset vyplňovat žádné žádosti navíc, pouze v uvedeném sběru dat potvrdí, zda mají, nebo naopak nemají o tuto pozici a její financování ze strany státu zájem,“ vysvětlil podle MŠMT vrchní ředitel sekce vzdělávání na školském resortu Jan Mareš.

Učitelé bez pedagogické fakulty se mají vzdělávat déle

Věda a školy

Finance na ukrajinské asistenty, kteří mají za úkol pomáhat při výuce a začleňování cizinců s udělenou dočasnou ochranou do třídních kolektivů, poskytne ministerstvo prostřednictvím krajských úřadů a pražského magistrátu.

Dotace na jazykové vzdělávání

Kromě této podpory bude dál pokračovat i jazyková podpora cizinců.

Účelem dotační výzvy bude podpořit v akademickém roce 2023/24 integraci ukrajinských migrantů s vízem strpění či udělenou dočasnou ochranou v ČR prostřednictvím rozvoje jejich komunikačních kompetencí v českém jazyce obecného i odborného zaměření, které by vedlo k jejich potenciálnímu studiu na veřejných VŠ v českojazyčných studijních programech.

S platy učitelů to jde zase z kopce, varuje studie

Domácí

O dotaci může požádat veřejná vysoká škola, která v každém ze tří předešlých kalendářních let realizovala soustavnou jazykovou a odbornou přípravu cizinců ke studiu v českojazyčných studijních programech v rozsahu alespoň šesti měsíců. Žádosti lze podávat od 6. září do 6. října.

Ve školství se aktuálně řeší různé plánované škrty. Odpoledne v úterý 5. září má o rozpočtu na příští rok jednat tzv. školská tripartita. Řešit se má s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) i problematika asistentů pedagoga. Zástupci školských odborů podle svého předsedy Františka Dobšíka dále trvají na dříve ohlášených požadavcích: pro rok 2024 chtějí nárůst průměrného platu pedagogů a nepedagogů o 10 procent. Více peněz tak odboráři chtějí např. pro asistenty pedagoga, dále pro školské psychology, pracovníky ve školních jídelnách i pro učitele.
Zástupci vysokých škol, odborů a profesních asociací navíc chtějí na setkání 12. září v aule Vysoké školy umělecko-průmyslové (UMPRUM) v Praze upozornit na nutnost navýšit v rozpočtu prostředky na vědu a vzdělávání, aby alespoň částečně kompenzovaly inflaci. Chtějí také poukázat na dlouhodobé podfinancování českého školství a představit své požadavky a návrhy řešení, jak uvedli na úterní tiskové konferenci.

Plán škrtů ve školství šokuje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám