Hlavní obsah

Pod německým ešusem se našly ostatky tří rudoarmějců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradičním nálezem se může pochlubit detektorář, který v uplynulých dnech objevil u Rozdrojovic na Brněnsku německý vojenský ešus a pod ním lidské kosti. Ukázalo se, že jde o pozůstatky tří lidí. Nešlo překvapivě o vojáky německého wehrmachtu, ale naopak o vojáky Rudé armády. Ostatky byly vyzvednuty a po ukončení výzkumu budou pohřbeny.

Foto: ÚAPP

Detektorář objevil u Rozdrojovic na Brněnsku hrob tří sovětských vojáků z druhé světové války.

Článek

„Vše bude teprve vyhodnoceno a zařazeno do historického kontextu, je však poměrně zvláštní, že Sověti, kteří své padlé po válce dosti pečlivě a systematicky exhumovali, nechali tento polní hrob nepovšimnut. Jako by o něm snad ani nevěděli,“ řekl Právu Jiří Kala z brněnského Ústavu archeologické památkové péče.

Detektorář se sám nepustil do prohledávání místa a nález ihned ohlásil. Díky tomu získali archeologové dost informací, aby mohli pátrat po osudu vojáků.

Místní zaskočila přítomnost policistů

Nález si vyžádal i výjezd policie. U některých lidí z okolí to vyvolalo velké překvapení; hovořilo se o tom, že nález by mohl souviset se zločinem. Ve skutečnosti byla policie na místě, aby zajistila případnou munici.

Detektorář se sám nepustil do prohledávání místa a nález ihned ohlásil. Díky tomu získali archeologové dost informací k tomu, aby nyní mohli pátrat po osudu vojáků pohřbených za obcí do mělkého hrobu. Našla se v něm i část výstroje, např. boty, dále střelivo i ruský náramkový kompas. Místo bylo po vyzvednutí ostatků upraveno do původního stavu.

Nález byl oznámen i ministerstvu obrany, které se stará o válečné hroby. Policejní pyrotechnici odvezli nalezené puškové střelivo. „Podezření na přítomnost něčeho většího a nebezpečnějšího, které během výzkumu vyvstalo, se naštěstí nepotvrdilo,“ uvedl Kala.

Zdůraznil, že nálezy hrobů z druhé světové války jsou poměrně časté. Pro archeology znamenají okamžitý výjezd a neprodlené zahájení záchranného výzkumu v terénu. Tento byl ukončen za pouhý den. Nyní bude práce pokračovat pátráním po totožnosti vojáků.

Temné měsíce po Mnichovu. Vyhánění Čechoslováků i útěky židovského obyvatelstva

Historie

Ve vraku letadla z druhé světové války u Malty našli tělo amerického vojáka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám