Hlavní obsah

Ve vraku letadla z druhé světové války u Malty našli tělo amerického vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Týmu maltských potápěčů pod vedením archeologa Timmyho Gambina se podařilo vyzvednout pozůstatky amerického letce ze druhé světové války, který byl od roku 1943 v souvislosti s havárií bombardéru B-24 prohlášen za nezvěstného. Informuje o tom list The Times of Malta.

U Malty našli ve vraku letadla z druhé světové války ostatky amerického pilota Video: University of Malta, Reuters

 
Článek

Podle maltského listu byl bombardér objeven v rámci úsilí Maltské univerzity o zmapování maltského mořského dna. Jakmile si tým uvědomil, že se dívá na americký letoun, kontaktoval velvyslanectví USA na Maltě, které jim zprostředkovalo spolupráci s agenturou DPAA, jež je součástí amerického ministerstva obrany.

„Spojené státy dávají všem svým vojákům slib, že žádný muž nezůstane opuštěn, a aby tento slib splnily, zapojují se do mnoha mezinárodních partnerství, aby vyvinuly veškeré možné úsilí k jejich návratu domů,“ uvedl Gambin.

Bombardér B-24 Liberator havaroval téměř přesně před osmdesáti lety do moře nedaleko pevnosti Benghisa u maltského pobřeží. Seržant Irving R. Newman byl přitom poslední osobou na palubě tohoto letadla, kterou se dosud nepodařilo z havarovaného letounu vyprostit.

Newman, kterému bylo v době havárie 22 let, se se svou posádkou v roce 1943 vydal na misi s cílem bombardovat italský přístav Reggio di Calabria. Při cestě k cíli se ale u letounu vyskytly potíže s motorem, které přinutily pilota změnit kurz směrem od hlavní bombardovací skupiny, čímž se dostal přímo do protiletadlové palby.

Během nouzového přistání letadlo vzplálo a zřítilo se do vody poblíž maltské pevnosti, během čehož bylo zraněno pět členů posádky. Dalších devět incident přežilo, ale Newmana se nepodařilo zachránit a jeho pozůstatky po válce nebyly nalezeny.

Ve Francii byly objeveny nejstarší známé rytiny neandertálců

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám