Hlavní obsah

Čas u jednotných přijímaček na střední se opět prodlouží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Uchazeči o studium na střední škole budou mít letos u jednotných přijímacích zkoušek, podobně jako loni, delší čas na vypracování testů. Na češtinu se jim prodlouží o 10 minut, na matematiku o 15. Vyplývá to z dodatku k mimořádnému opatření, kterým ministr školství Robert Plaga (za ANO) rozhodl o změnách v letošních přijímacích zkouškách. Důvodem je současná výuka na dálku.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Robert Plaga (za ANO)

Článek

Podoba samotných testů se nezmění, informoval školský úřad na svém webu.

Za rok epidemie chodili do školy nejvíce handicapovaní žáci a druháci

Věda a školy

Standardní délka testu z češtiny je 60 minut a z matematiky 70 minut. „Pro nadcházející období konání jednotných přijímacích zkoušek tedy bude délka trvání testu z českého jazyka a literatury 70 minut a testu z matematiky 85 minut,” uvedlo ministerstvo.

Vláda počítá s tím, že by se deváťáci mohli do školy vrátit nejdříve 15. března, když se podaří zajistit testování na covid-19.

„Prodloužením délky trvání testů se alespoň částečně vyrovná odlišný způsob vzdělávání v tomto školním roce,” dodalo MŠMT ve zdůvodnění opatření.

Žáci se nemuseli vše naučit

S ohledem na současný vývoj epidemie je podle něj zřejmé, že různá omezení budou přetrvávat i v druhém pololetí školního roku. K distančnímu vzdělávání přistupuje každá škola jinak a žáci se nemuseli vždy naučit vše, co se v učebních plánech předpokládá.

Většina žáků se vrátí zpět do tříd nejdřív za měsíc

Domácí

Vzhledem k tomu se proto podle ministerstva nedá očekávat, že by při zachování běžné délky testů měli žáci letos výsledky srovnatelné s minulostí.

Vláda počítá s tím, že by se deváťáci mohli do školy vrátit nejdříve 15. března, když se podaří zajistit testování na covid-19.

S Plagou jsme si to vyříkali. Odborům jde o udržitelné otevření škol, říká jejich šéf

Věda a školy

Do školy s testem, nebo vůbec. Online výuku mnohé školy zruší

Věda a školy

Jednotné přijímací testy, které organizuje Cermat z češtiny a matematiky, se mají konat na čtyřleté obory 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 14. a 15. dubna. Školní přijímací zkoušky mohou být na maturitních oborech od 12. do 28. dubna.

Jednotné testy nejsou letos povinné, většinou ale asi budou

MŠMT již dříve rozhodlo, že jednotné přijímací zkoušky nebudou letos povinné. Zda jich školy využijí, se ředitelé mohli rozhodnout do konce ledna. Většina je ale podle zjištění ČTK zřejmě bude mít.

Uchazeči se mohou na školy hlásit do 1. března. Obvykle si podávají dvě přihlášky. Na složení zkoušek pak mají dva pokusy. Pokud ředitel na začátku března zjistí, že nemá převis uchazečů, může letos do 8. března rozhodnout o přijímání žáků bez zkoušek.

Ve školách budou stejné testy jako v Rakousku

Domácí

Vakcína pro učitele už od 1. března

Koronavirus

Stejně jako letos se změnil čas na vypracování jednotných přijímacích zkoušek i loni. Tehdy se zkoušky kvůli epidemii posunuly z dubna na červen a místo standardních dvou pokusů na složení testů měli uchazeči jen jeden. Jednotné přijímací testy byly loni povinné pro všechny maturitní obory.

Změny též u maturit

Co se týká již dříve popisovaných maturit, ministerstvo opět zrušilo písemné práce z češtiny a cizích jazyků (tj. slohy), povinné budou ústní zkoušky a didaktické testy, byť někteří středoškoláci by kvůli současné situaci raději zrušili spíše je.

Před MŠMT nakonec kvůli maturitám zaplály stovky svíček

Věda a školy

Matematika je i nadále volitelná, žáci si místo ní mohou vybrat zkoušku z cizího jazyka. Mění se i doba na vypracování didaktických testů.

Maturity budou letos lehčí

Koronavirus

Maturity 2024: Jak letos proběhnou a kdy jsou termíny

Věda a školy

Závěrečné zkoušky učňů budou mít letos dvě části místo tří. Praktická část bude povinná pro všechny, přestože právě zde představuje výuka na dálku zásadní problém, neboť studenti nemohou absolvovat potřebný odborný výcvik. Zda praktickou zkoušku doplní písemná nebo ústní část, bude moci podle Plagy určit škola.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám