Hlavní obsah

Ostravští vývojáři chtějí oživit historické postavy, využijí k tomu umělou inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Oživit postavy z dějin chtějí vývojáři z ostravské firmy Tasty Air. Pomocí umělé inteligence tak umožní vidět i slyšet například Karla IV., Jana Žižku či Kazi, Tetu i Libuši. „Chystáme umělou inteligenci do muzeí s cílem představit novou formu komunikace s návštěvníkem,“ popsal jednatel softwarové firmy Vojtěch Buday.

Foto: Envato Elements

S pomocí umělé inteligence chtějí vývojáři z ostravské firmy Tasty Air oživovat postavy nejen z českých dějin.

Článek

Tým původně herních vývojářů dnes dodává interaktivní expozice, zejména virtuální a rozšířenou realitu, do muzeí, galerií, hradů či zámků. A povýšit svou práci hodlá právě prostřednictvím umělé inteligence.

„Společně s Muzeem umění Olomouc jsme zažádali o dotaci na vývoj umělé inteligence, výzkum a vývoj prototypu. Náš cíl je si s umělou inteligencí povídat jako s člověkem. Chceme audio-vizuálně navodit pocit reálnosti, kdy chceme pracovat i s emocemi umělé inteligence,“ vysvětlil šéf vývojářů s tím, že za dva roky by chtěl mít první historickou postavu hotovou.

„Protože se k Olomouci váže Mozart, rádi bychom představili právě jeho osobnost,“ prozradil.

Mozartův dopis popisující jeho potíže v lásce míří do dražby

Kultura

Podle Budaye bude nejnáročnější právě dokončit vývoj první osobnosti. „Vyvineme určitý modul umělé inteligence, který pak budeme celkem rychle schopni přetransformovat na jakoukoli jinou historickou osobnost. Může to být Jan Amos Komenský, kterého teď děláme pro Fulnek, může to být Nikola Tesla do Technického muzea v Brně, může to být Einstein, Palacký,“ nabídl možnosti.

Využijí hologram

Za výhodu při tvorbě umělé inteligence u historické postavy označil fakt, že o ní lidstvo všechno ví: „Tím, že už nežije, tak už tady byla, její historie se nemění, nemá žádnou budoucnost. To znamená, že když ji jednou naučíme historickou osobnost, tak jí prostě bude a nebude za půl roku potřebovat vědět něco nového.“

Buday dodal, že každá postava by měla být ve 3D a zobrazovat se formou hologramu. „Měla by vypadat realisticky, hýbat ústy, mrkat, měla by se chovat skoro jako člověk,“ řekl a dodal, že podle něj nic podobného na světě dosud není.

Sci-fi á la Komenský

Kultura

„V Louvru je Da Vinci na velké obrazovce, ale nemůžete s ním mluvit. Je to v podstatě na bázi toho, že na něco klikáte a on vám odpovídá, což není umělá inteligence,“ poukázal Buday, který odhaduje, že na dvouletý vývoj bude potřeba zhruba 15 milionů korun.

Softwarová firma Tasty Air zaměstnává sedm kmenových zaměstnanců a pět externistů. Její loňský obrat byl okolo osmi milionů korun, letos by měl být obdobný, přičemž větší část zisku přináší spolupráce s neziskovým sektorem, muzei, turismus, cestovní ruch a edukace.

Kiss tu budou dál. Jako hologramy

Kultura

Snahy o regulaci AI nezvládají držet krok s technologickým vývojem

Software

Může se vám hodit na Firmy.cz: Tasty Air

Reklama

Výběr článků

Načítám