Hlavní obsah

Sci-fi á la Komenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putování labyrintem světa s podtitulkem Pocta učiteli národů Janu Amosi Komenskému, tak se jmenuje nová, právě vydaná audiokniha z pera spisovatele Michala Vaněčka. Je to velmi plodný autor. Má na kontě na dvě desítky knih pro děti, scénáře ke komiksům i solidní řádku knih pro dospělé.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Audioknižně se mimo jiné objevily jeho humoristické povídky Každý průšvih nemusí být krize v podání Jiřího Krampola. Tentokrát se jedná o příběh určený jak dětskému posluchači, tak posluchači dospívajícímu či dospělému.

Vaněček se odvolává na inspiraci dvěma filosofickými knihami Jana Amose Komenského Labyrint světa a ráj srdce a Regulae vitae. Do značné míry svým principem připomíná také Epochální výlet pana Broučka.

Ústřední postavou je Poutník. Přilétá ve svém hvězdoletu ze vzdálené planety a vzdálených časů a jeho úkolem je prozkoumat a zaznamenat život na Zemi v roce 2020. Svět, z něhož přichází, je totiž přecivilizován, všechno na něm řídí počítače, přirozené věci vymizely.

Obyvatelé se stravují speciálně vyrobenými tabletami, počítače vedou jejich osobní i pracovní život.

Zločin řádí v ordinaci zubaře

Kultura

Při přistání ovšem nastane chyba a Poutník dosedne na Zemi nikoli v roce 2020, ale v roce 1622. Naštěstí se záhy po svém příletu setká s dívkou Všudybylkou, která se stane jeho průvodkyní. Daný svět mu popisuje, vysvětluje a poskytne mu i ubytování v domě svého otce kováře.

Lehce naivním a symbolickým způsobem se tak Poutník seznamuje s chodem běžného života, s různými skupinami lidí, s jejich prací, ale i s lidskou povahou. Pozná úředníky se vší jejich úplatností, pozná vojáky, učence, studenty, kněží, sám si vyzkouší práci kameníka, v níž poznává poctivý grunt. Snaží se pochopit a zaznamenat lidskou samolibost, licoměrnost, touhu po moci i zbytečnost mnohých činů.

Za příměry a narážkami se tak rýsuje i jistá dávka společenské kritiky, neboť posluchač si nemůže nepovšimnout, že svět se od roku 1622 do roku 2020 příliš nezměnil.

Ústředním interpretem audioknihy je Ondřej Kepka. V postavě Všudybylky se občas objevuje Jana Netolická a v samotném finále pak do děje vstupuje učitel Jan v podání Alfréda Strejčka. Ten do celkového vyznění shrnuje základní pravdy o moudrosti, vědění a vůbec.

Tommy a Pentlička stíhají špiony

Kultura

Reklama

Související témata:
Michal Vaněček
Kniha Labyrint světa a ráj srdce

Výběr článků

Načítám