Hlavní obsah

Odbory trvají na 130 procentech průměrné mzdy pro pedagogické pracovníky, zvažují stávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Školské odbory dál žádají, aby se příští rok platy ve školách dostaly na slibovaných 130 procent průměrné hrubé mzdy. Obávají se, že vláda kvůli stavu rozpočtu dá přednost úsporám. Varují před odlivem mladších pracovníků. Na úterní tiskové konferenci to řekl předseda školského odborového svazu František Dobšík. Vedení odborů bude v pátek jednat o dalším postupu, zvažuje stávkovou pohotovost.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová a předseda František Dobšík

Článek

Sněmovna projednává novelu zákona o pedagogických pracovnících. Podle návrhu koaličních poslanců by 130 procent průměrného výdělku měl zákon zaručit jen učitelům. Odboráři to požadují ale i pro ostatní pedagogické pracovníky, tedy pro vychovatele, asistenty či školní psychology.

„Zákon o pedagogických pracovnících a jeho novela mohl být hezký příběh s hezkým koncem pro segment regionálního školství. Nabral ale jiné obrátky… Vzbuzuje to obavy, že úspory v rozpočtu dostaly přednost před deklarovanou prioritou vzdělávání,“ uvedl Dobšík.

Aktualizované programové prohlášení

Vláda v programovém prohlášení původně uvedla, že zaručuje udržet platy pedagogických pracovníků na 130 procentech celostátního průměru. V aktualizované verzi dokumentu už zmiňuje místo pedagogických pracovníků jen učitele.

Otočka s učitelskými platy popudila i ředitele škol

Domácí

Podle Dobšíka poslanecký návrh, který navazuje na průměrný výdělek jen učitelské platy, zaměstnance ve školách rozděluje na učitele a ostatní. Odborář míní, že původní nastavení se týkalo všech.

Podle odborářů se výdělky ve školství od roku 2017 zvedly o 50 procent. Platové tabulky vyšší odměnu zaručují starším zaměstnancům s delší praxí. Odboráři varují, že pokud by trend růstu platů nepokračoval, hrozí odliv mladších pracovníků ze škol.

Odbory trvají na rozdělení peněz pro učitele mezi tarify a odměny. MŠMT to předá vládě

Věda a školy

„Ti, kteří jsou uprostřed tabulky, průměru rozhodně nedosahují. Dosahují řádově o několik tisíc méně. To, že vláda deklarovala, že chce pokračovat v podpoře zatraktivnění učitelského povolání, selhává,“ řekl předák.

  • Odboráři vypočítali, že pokud by vstoupil v platnost vládní návrh zákona o pedagogických pracovnících, tak by průměrný plat pedagoga v roce 2024 činil 56 655 Kč měsíčně. Ve školách a školských zařízeních podle odborů k 30. září 2022 pracovalo 192 057 pedagogických pracovníků. Opatření by tak státní kasu příští rok stálo 130,57 miliardy Kč. V případě schválení poslaneckého pozměňovacího návrhu, který garantuje výši platu na 130 procentech celostátního průměru jen učitelům, by stát podle odborů na platy pedagogických pracovníků v roce 2024 musel vynaložit asi 120,69 miliardy Kč. Podle propočtů odborářů by průměrný plat učitelů v roce 2024 činil 56 319 Kč a ostatní pedagogičtí pracovníci by v průměru měsíčně vydělávali 38 118 Kč.

Vedení školských odborů bude v pátek jednat o dalším postupu. Zvažuje i stávkovou pohotovost. Pokud se na ní podle místopředsedkyně svazu Markéty Seidlové shodne, osloví předáci pracovníky škol, aby zakládali stávkové výbory.

Vedle požadavku na 130 procent hrubé mzdy pro učitele i ostatní pedagogické pracovníky je také navýšení výdělků nepedagogům a stanovení rozdělení přidávaných peněz do tarifů a odměn.

„Ostuda a hanebnost.“ Vysokoškolští pedagogové protestovali na Den učitelů proti nízkým platům

Věda a školy

Na Den učitelů, v úterý 28. března, protestují kvůli nízkým platům i vysokoškolští pedagogové - zejména ti z filozofických fakult a humanitních a společenskovědních oborů.

Den učitelů je vyhlášený k poctě učitelům. Termín, ve kterém se den učitelů slaví, se v různých zemích liší, často je to na výročí významného lokálního učitele nebo mezníku pedagogiky. V Česku a na Slovensku se den učitelů slaví od roku 1955 tradičně 28. března, v den výročí narození Jana Amose Komenského. Okolo tohoto dne se od školního roku 1993/1994 vyhlašují výsledky ankety Zlatý Ámos.
V mnoha zemích světa se slaví Mezinárodní den učitelů, stanovený roku 1994 OSN na 5. října.

Vítězka Zlatého Ámose: Ráda bych, aby lidé věděli, že naše práce nekončí odpoledne

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám