Hlavní obsah

„Ostuda a hanebnost.“ Vysokoškolští pedagogové protestovali na Den učitelů proti nízkým platům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Během úterý 28. března, na Den učitelů, protestovala část vysokoškolských pedagogů proti nízkým platům akademiků v humanitních a společenskovědních oborech. Do akce Hodina pravdy se podle odhadu organizátorů zapojily stovky lidí. Pro univerzity požadovali více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění platových tarifů mezi obory. Požadavky podpořil Vysokoškolský odborový svaz.

Protest vyučujících a studentů na pražském náměstí Jana PalachaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Za ostudu, hanebnost nebo katastrofu považují zástupci českých univerzit, které se připojily k původně hlavně pražské a olomoucké protestní akci Hodina pravdy, podfinancování veřejných VŠ.

Podle informací na webu se do akce zapojilo 13 fakult, zejména filozofických. Podle organizátorů se protestu zúčastnily stovky vyučujících a studujících. Součástí akce byly i přednášky a diskuze.

Kupříkladu Univerzita Pardubice tuto akci podpořila debatním setkáním akademiků a studentů a k protestu proti nízkým platům se připojila též Janáčkova akademie múzických umění (JAMU) v Brně, Univerzita J. E. Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem či filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (UHK) a plzeňské Západočeské univerzity (ZČU).

Nespokojení akademici povalí na Hradčany balvan

Věda a školy

V centru Prahy se před Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy (FF UK) sešlo k protestu zhruba tisíc lidí.

Učitelé humanitních a sociálněvědních oborů se vydali kolem 15:30 na protestní pochod z náměstí Jana Palacha přes úřad vlády až k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Protestní pochod vysokoškolských učitelů nazvaný Hodina pravdy - se „sisyfovským“ balvanem

V čele průvodu valili balvan, který má podle nich odkazovat na mytologického Sisyfa. Nesli také transparenty s nápisy jako „Bez sociálních věd si nebudeme rozumět“ nebo „Excelentní vědu za ostudné mzdy?“.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Účastníci protestního pochodu s transparenty

Kvůli protestu vysokoškolských pedagogů bylo na některých fakultách děkanské volno, jak oznámil předseda Akademického senátu FF UK Ondřej Švec.

Foto: mediální tým Hodiny pravdy

Poslední fáze protestu Hodina pravdy: vyučující, doktorandi a studenti dorazili na Hradčanské náměstí k soše TGM

Foto: mediální tým Hodiny pravdy

Protestní pochod skončil u Pražského hradu

Cílem protestu bylo podpořit požadavky rektorů univerzit sdružených v České konferenci rektorů (ČKR) a Asociace děkanů filozofických fakult.

Rektoři požadují, aby se navýšily finance pro vysoké školy na úroveň průměru států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), tedy zhruba o 10 miliard korun ročně více než nyní.

OECD

Vznikla 30. září 1961 s cílem podporovat opatření, jejichž smyslem je:

  • dosáhnout co nejvyššího udržitelného ekonomického růstu, zaměstnanosti a stoupající životní úrovně členských zemí při udržení finanční stability;
  • přispívat k rozvoji světového obchodu na mnohostranném nediskriminačním základě v souladu s mezinárodními závazky.

Má 38 členů: Austrálie, Belgie, Česká republika (od roku 1995), Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chile, Island, Irsko, Itálie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Kanada, Kolumbie, Kostarika, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Mexiko, Německo, Nizozemsko, Nový Zéland, Norsko, Polsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Rakousko, Řecko, Turecko, USA a Velká Británie.

Do Prahy a Olomouce na hlavní akce Hodiny pravdy vyrazili např. také pedagogové z Ostravské univerzity (OU). Vedení univerzity se bojí, že kvůli špatnému finančnímu ohodnocení je čeká velký odliv vysoce kvalifikovaných pracovníků.

„Ministr školství nám v pondělí na schůzce v Praze řekl, že půjde na vládu s návrhem navýšit peníze do vysokého školství o 900 milionů korun pro tento rok. Zřejmě půjde o navýšení tarifů. Je to logický krok, nicméně je třeba upozornit, že z pohledu filozofických fakult a dalších nabízejících humanitní obory, které jsou podfinancované, je tento krok hrubou náplastí na tepenné krvácení,“ uvedl děkan Filozofické fakulty OU Robert Antonín.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Protest s názvem Hodina pravdy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze

Podle něj totiž navýšení tarifů znamená, že se peníze rozdělí všem fakultám.

„Já to samozřejmě všem přeju, ale na druhou stranu to dopadne tak, že našim pedagogům se reálná mzda zvýší tak o tisíc korun,“ konstatoval děkan s tím, že tato náplast pomůže, ale situaci nezachrání. Podle něj je třeba hledat systémová opatření.

Ostravské univerzitě vadí nízké platy, připojuje se k celostátnímu protestu

Věda a školy

Nejhorší situace na OU panuje především na fakultách s humanitními, společenskovědními a uměleckými obory. Průměrná tarifní mzda odborného asistenta je zde 28 tisíc, docenta 32 tisíc a profesora 36 tisíc korun.

Balaš: Je to i na univerzitách

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) rozčarování vysokoškolských pedagogů chápe. Otázka financování vysokých škol je podle něj problematická posledních 20 let, problémy ale prohloubily objektivní potíže související s covidovou krizí a válkou na Ukrajině.

„Nedá se to řešit jen tím, že do systému nasypeme víc peněz, je třeba, aby z druhé strany byly vstřícné kroky. Aby se univerzity zamyslely, jestli na každé musí být stejný obor, jestli se to nedá spojovat,“ prohlásil v úterý při návštěvě základní školy v pražských Horních Počernicích.

„Čekáme na informace ze strany univerzit do 21. dubna, jaké jsou jejich strategické a systémové kroky, abychom mohli mít argument pro to, přidat do té kapitoly další prostředky,“ řekl ministr.

Peníze pro VŠ probere Balaš s Fialou, den po protestní akci o tom má jednat vláda

Věda a školy

O zvýšení rozpočtu VŠ a odměňování pedagogů bude Balaš dále v úterý jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve středu by pak na výjezdním zasedání v Jeseníku mohla záležitost projednat vláda. Jmenovitě premiéra Fialu navíc vysokoškolští vyučující vyzvali k řešení nízkých platů pedagogů v některých oborech.

„Nemám ani na transparent“

Podpořit požadavky škol se rozhodl Vysokoškolský odborový svaz (VOS), který na 28. března vyhlásil symbolickou stávkovou pohotovost.

Výstražná stávka byla rovněž podle akademika Františka Kratochvíla v plánu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Stávkující zaplnili nádvoří fakulty v Křížkovského ulici.

Lingvisté, uměnovědci či filozofové přišli s transparenty s nápisy „Humanitní vědci nejsou parazité“, „Bohatství ducha se nedá zaplatit, ale zkusit to můžete“ nebo s transparentem v podobě krabice na tyči a s nápisem „Nemám ani na transparent“.

„Stejná situace, jako je na filozofických a humanitních fakultách, je také na čtyřech uměleckých vysokých školách. Institucionální podfinancování veřejných vysokých škol je ostuda a hanebnost,“ řekl k aktuálnímu protestu rektor JAMU Petr Michálek.

V kampusu ústecké UJEP studenti a pedagogové zejména z filozofické fakulty zaplnili při protestu proti nízkým platům amfiteátr. Děkanka filozofické fakulty Michaela Hrubá uvedla, že situace je katastrofální, fakulta podle ní letos hospodaří se ztrátou pět milionů korun.

Fiala hodlá do debaty o odměňování na filozofických fakultách zapojit rektory

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám