Hlavní obsah

Nové vozítko NASA bude z Marsu posílat i zvuk. Přistát má v polovině února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Další robotické vozítko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) jménem Perseverance, které se má na Marsu přidat ke svým starším „kolegům” 18. února, bude na rudé planetě sbírat nejen obrázky a vzorky povrchu. Mezi daty, jež pošle na Zemi, mohou být též zvukové záznamy, informovala Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA, která misi řídí.

Foto: NASA/JPL-Caltech

Ilustrace řízeného přistání roveru Perseverance na Marsu

Článek

Perseverance (Vytrvalost) má systém tvořený 23 kamerami, které budou na rudé planetě pořizovat nejrůznější záběry. Sedm z nich má například snímat vstup do marsovské atmosféry, sestup a přistání.

K výbavě ale patří i pár mikrofonů. Ty, pokud vše půjde podle plánu, poskytnou historický zvukový záznam příletu a přistání na Marsu, stejně jako zvuky roveru při práci, zvuk větru a další okolní hluk.

Na sousední planetě ovšem řada věcí zní jinak než na Zemi, upozornila JPL. Je to proto, že atmosféra na povrchu Marsu má jen procento hustoty zemské atmosféry a má jiné složení, což ovlivňuje vydávání a šíření zvuku.

Hledání dávného života

Program Perseverance zahrnuje především hledání známek možného minulého, nikoli současného, života na Marsu. K úkolům automatického výzkumníka ale patří i charakterizovat klima a geologii planety a sbírat vzorky hornin a prachu, které by někdy v budoucnu měly být přepraveny na Zemi. Cílem expedice je rovněž připravit cestu pro výpravu lidí na Mars.

Vzhůru na Mars! K rudé planetě odstartovala americká Vytrvalost

Věda a školy

K naplnění uvedených záměrů je robotický výzkumník vybaven řadou nových přístrojů a zařízení. S využitím některých z nich, pokud se při práci Perseverance osvědčí, se tedy počítá i pro případné budoucí lidské výpravy na Mars.

Takovou novinkou je např. malá robotická helikoptéra Ingenuity, která je prvním vrtulníkem, jenž by měl v řídké atmosféře zkoumat okolí vozítka, a to vždy jen několik minut.

Sonda na Marsu objevila podzemní jezera

Věda a školy

V současné době na Marsu bádají dvě robotická zařízení NASA – vozítko Curiosity (od roku 2012) a stacionární sonda InSight (od roku 2018).

Průzkum Marsu z oběžné dráhy zároveň provádí šest sond, z toho tři vyslal úřad NASA. Evropská kosmická agentura (ESA) má u Marsu dvě sondy, z nichž jedna je její společný projekt s ruskou kosmickou agenturou Roskosmos. Jednu sondu má na oběžné dráze Marsu také Indie.

Reklama

Související články

Roskosmos vyvíjí vesmírný jaderný remorkér

Do konce letošního roku má ruská státní agentura pro kosmické aktivity Roskosmos podepsat smlouvu o vývoji projektu Nuklon, který zahrnuje speciální vesmírný...

Výběr článků

Načítám