Hlavní obsah

Prastará údolí na Marsu vykrojily ledovce, nikoli řeky, tvrdí nová studie

Novinky,

Kanadští vědci soudí, že několik miliard let stará údolí na Marsu mohla být vytvořena ledovci, a ne tekoucími řekami. Podle nové studie zveřejněné v akademickém žurnálu Nature Geoscience byla rudá planeta v pradávné minulosti chladnější a více pokrytá ledem, než předpokládaly převládající teorie.

Mars byl zřejmě kdysi mnohem ledovější, než se dosud předpokládaloVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Tým odborníků porovnal údolí na Marsu s ostrovem Devon v Kanadském arktickém souostroví.

„Ostrov je jednou z nejlepších obdob rudé planety na Zemi,“ konstatuje v tiskové zprávě vědců hlavní autorka studie Anna Grau Galofreová z kanadské Univerzity Britské Kolumbie.

Algoritmy expertů naznačují, že prastaré ledovce vytvářely kanály plné roztátého ledu, které rozdělily údolí na povrchu Marsu asi před 3,8 miliardami let. Tento proces by vysvětlil podobnosti mezi údolími Marsu a ostrovem Devon.

Foto: Profimedia.cz

Ledovec na ostrově Devon, který je součástí kanadských ostrovů královny Alžběty.

Kdyby ledovce kdysi existovaly, uvádějí vědci podle agentury Reuters, jejich ledové pláty by odrazily sluneční záření. To znamená, že pradávný život by měl na naší sousední planetě větší šanci přetrvat, než jsme si původně mysleli.

Tekly na Marsu řeky?

Květnová evropská studie nicméně říkala, že na Marsu tekla před 3,7 miliardy let voda v řekách. Systém, který tyto řeky vytvořil, měl existovat v geologické historii planety více než 100 tisíc let.

Mezinárodní tým totiž prozkoumal bývalé povodí marsovské planiny Hellas pomocí dat nashromážděných sondou amerického úřadu NASA jménem Mars Reconnaissance Orbiter, která čtvrtou planetu Sluneční soustavy obíhá a studuje od roku 2006.

Na Marsu kdysi zurčely řeky

Věda a školy

Na 200 metrů vysokém skalním útesu na planině objevili vědci známky toho, že region kdysi skutečně protínal říční systém. Každá část tohoto vesmírného tělesa však samozřejmě může vypadat jinak.

Voda z Marsu mizí nečekaně rychle

Věda a školy

Ohledně přítomnosti vody na Marsu, současné i minulé, se bádá velmi často. Jiná poměrně nedávná studie například zjistila, že vodní pára odtamtud mizí až nečekaně rychle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám