Hlavní obsah

Začala demolice skleněného pekla. Největší černá stavba v Plzni jde k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V Plzni odstartovala horká fáze demolice „skleněného pekla“, největší černé stavby ve městě a jedné z největších v republice. Na místě zdevastovaného komplexu Carimex u Rokycanské ulice má vzniknout obchodní zóna a také několik bytových domů.

Začala demolice Carimexu, největší černé stavby v Plzni.Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

V úterý dopoledne se do sedmipodlažní obludy zakousl obří bagr. „Je určený speciálně pro demolice a váží šedesát tun,“ řekl Novinkám Karel Lenc, stavbyvedoucí firmy APB Plzeň.

„Pomocí drapáku budeme konstrukci postupně rozebírat a materiál, hrubým odhadem ho bude nějakých patnáct set kubíků, třídit podle toho, zda je určený na skládku nebo po recyklaci k dalšímu využití,“ vysvětlil Lenc. „Do pětadvacátého května by měla být stavba srovnána se zemí. Neočekáváme, že by se mohly vyskytnout nějaké problémy,“ konstatoval.

V předchozích týdnech demoliční čety z objektu odstranily a odvezly nebezpečné materiály, jako je azbest. „Byly jich tři tuny, teď je stavba zbavená veškerých zátěží,“ uvedl Lenc a dodal: „Máme za sebou už i větší demolice, třeba cukrovary.“

Skleněné peklo brzy potáhne k čertu. Začne demolice největší černé stavby v Plzni

Domácí

Podle Ivana Hlaváčka, jednatele společnosti InterCora, která bude na místě Carimexu stavět obchodní centrum, vyjdou demoliční práce na zhruba deset milionů korun. Později půjdou k zemi i další objekty ve tříhektarové lokalitě mezi Rokycanskou, Jateční a Těšínskou ulicí. V oblasti, kterou ohraničuje řeka Úslava, zůstane jen čerpací stanice.

Carimex před demolicíVideo: Ivan Blažek

Konec devadesátek

Zahájení demoličních prací si nenechal ujít plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO): „Mám z toho obrovskou radost. Končí devadesátky, které tahle stavba symbolizovala.“

Komplex - původně to měl být autosalon - začal budovat soukromý vlastník v roce 1997, zkolaudovat a otevřít se jej ale nikdy nepodařilo. Důvod je jednoduchý: investor měl stavební povolení jen na malou část objektu, zbytek postavil na černo. Kolotoč soudních sporů zastavili až současní vlastníci, kteří budovu - již zatím zcela vybydleli bezdomovci - odkoupili a domluvili se s městem na její demolici, za což jim radnice prodá zhruba hektar dotčených obecních pozemků.

„V červnu by to mělo projednat městské zastupitelstvo,“ sdělil primátor. Před dvěma lety, když zastupitelé schvalovali původní memorandum, byla odhadní cena 5300 za metr čtvereční. Současný odhad je vyšší. „U občanské vybavenosti se cena zvedla přibližně o sto korun za metr, u ploch pro bytovou výstavbu je zhruba dvojnásobná. S investorem jsme dohodnuti,“ informoval Zarzycký. Hlaváček potvrdil: „To navýšení není tak velké. Jsme s ním srozuměni.“

Foto: Vizualizace Prověřovací studie Centrum Úslava

Na uvolněném území má vyrůst obchodní zóna, u Úslavy bytové domy.

Obchody i byty

InterCora má před vydáním stavebního povolení pro komerční zónu. „Předpokládáme, že se na konci letošního léta bude pokládat základní kámen a příští rok na Vánoce otevírat,“ upřesnil Hlaváček.

Později by měla přibýt polyfunkční budova a další developer, společnost BC Real, by měl postavit na nábřeží Úslavy tři bytové domy.

Tomáš Soukup (ANO), starosta dotčené plzeňské čtvrti Doubravka, uzavřel: „Co dnes cítím? Zadostiučinění. Byla to dlouhá cesta. A pro tohle místo je to nový začátek.“

Výběr článků

Načítám