Hlavní obsah

Neuvěřitelně se změnil. Rodiče Martínka popsali, co všechno tři měsíce po léčbě dokáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouletý Martínek, který v únoru absolvoval ve Francii operaci a léčbu neurosvalového onemocnění, dělá po třech měsících další pokroky a podle rodičů se „neuvěřitelně změnil“. Na zákrok se složili lidé, protože zdravotní pojišťovna experimentální léčbu nehradí.

Foto: Donio.cz

Martínek se již sám zvládne překulit ze zad na bříško

Článek

Jak rodiče informovali prostřednictvím platformy Donio, která sbírku organizovala, chlapci se tři měsíce po operaci daří skvěle.

„Daří se mu skvěle a i přes několikatýdenní boj s rýmou fyzicky posílil a osvojil si nové dovednosti,“ uvedla rodina.

Slabikuje první slůvka

Chlapec, který se od narození potýká se syndromem AADC, jenž ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku a ovlivňuje tak přenos informací z mozku do dalších částí těla, již slabikuje první slůvka.

„Koníčky už pase bez problémů a nedávno se naučil překulit ze zad na bříško,“ popsali rodiče s tím, že právě tato objevená dovednost jej baví momentálně nejvíc.

Foto: Donio.cz

Martínkovi se daří skvěle.

Chlapec byl kvůli syndromu, kterým na světě trpí jen kolem 120 lidí, odkázán na pomoc druhých, neboť sám nedokázal zvednout hlavičku a problémy měl i s polykáním. Po desetihodinovém zákroku a aplikaci léku za zhruba 100 milionů korun ve Francii absolvoval náročnou rehabilitaci ve Fakultní nemocnici v Motole.

V rámci sbírky se na léčbu podařilo vybrat přes 151 milionů korun.

Martínek i Oliver. Příběhy nemocných dětí přiměly ministerstvo zlepšit systém pro rodiče

Domácí

Související články

Lékaři propustili Martínka z nemocnice domů

Motolští lékaři ve středu pustili dvouletého Martínka z nemocnice. Chlapec trpí vzácným nervosvalovým onemocněním, kvůli kterému podstoupil před třemi týdny...

Martínka operovali. Trvalo to 10 hodin

Dvouletý Martin, který trpí vzácnou genetickou poruchou, se ve Francii podrobil operaci. Zákrok neurochirurgů trval 10 hodin. Na nákladnou léčbu lidé vybrali...

Výběr článků

Načítám