Hlavní obsah

Nejvlhčí místo Anglie je na suchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nejmokřejší“ místo v Anglii? Možná se tak této oblasti říká, ale v současnosti to rozhodně neplatí. Řeka Derwent v národním parku Lake District (Jezerní oblast) je totiž nyní v některých úsecích prakticky zcela vyschlá. A to třeba i tam, kde protéká osadou Seathwaite, což má být jedno z nejvlhčích míst v Anglii.

Nejmokřejší místo Anglie je momentálně na suchu.Video: Reuters

 
Článek

Zejména část toku Derwent v oblasti obce Borrowdale v regionu Lake District – známá svou pověstí nejvlhčího místa v Anglii – je téměř úplně suchá. To vede experty k varování před „katastrofálními podmínkami pro divoce žijící živočichy“.

  • Jezerní oblast (Lake District) je region v severozápadní Anglii a zároveň největší národní park Anglie. Nachází se v hrabství Cumbria, má rozlohu 2292 km² a byl vyhlášen 9. května 1951.

Záběry pořízené v neděli 18. června, které poskytla agentura Reuters, ukazují vyschlou řeku v Seathwaite i např. v nedaleké vesnici Grange. Způsobeno je to dlouhodobým suchem, se kterým se lokalita musí potýkat.

Evropa se otepluje ze všech kontinentů nejrychleji, konstatuje zpráva meteorologů

Věda a školy

„Rok co rok…“

Jak uvedla Ruth Mackayová z tamní ekologické organizace West Cumbria Rivers Trust, jedná se již o třetí rok v řadě, kdy dlouhotrvající vážné sucho vysušilo velké části řeky.

„Naše příroda je už doslova ve stresu,“ řekla podle serveru listu The Guardian.

„Pokud sucho postihne řeku, obvykle existuje šance, že se v následujících letech obnoví, ale když se to děje rok co rok, stává se to katastrofou pro divokou zvěř, která je na ní závislá,“ upozornila.

Zmíněná místa při řece Derwent

Moře u pobřeží Británie je anomálně teplé. Hrozí masivní úhyn ryb a ústřic

Zahraniční

S West Cumbria Rivers Trust spolupracuje i celostátní National Trust – britská organizace, která se zabývá ochranou památek a přírody v Anglii, Walesu a Severním Irsku. Zde se konkrétně snaží nalézt „strategie obnovy“, které pomohou zmírnit dopady změny klimatu v povodí řeky Derwent.

Přírodní stanoviště v povodí Derwent mají podle odborníků celostátní význam a jsou označena jako tzv. zvláštní oblast ochrany a jako lokalita zvláštního vědeckého zájmu.

Lidstvo už odčerpalo tolik podzemní vody, že to změnilo sklon Země, tvrdí vědci

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám