Hlavní obsah

Moře u pobřeží Británie je anomálně teplé. Hrozí masivní úhyn ryb a ústřic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neobvykle vysoké teploty vody u pobřeží Spojeného království představují vážnou hrozbu pro mořské živočichy. S pokračujícím létem by mohly vést k masovému úhynu ryb a ústřic, varovali vědci podle listu The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Horký červnový den na pláži v Blackpoolu v hrabství Lancashire

Článek

Teploty moře zejména u severovýchodního pobřeží Anglie a na západě Irska jsou o několik stupňů vyšší, než je běžné, a překonávají zaznamenané rekordy. Podle amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA) je moře v oblastech u pobřeží Anglie až o pět stupňů teplejší než obvykle.

Situace se pravděpodobně nezmění kvůli meteorologickému jevu El Niňo, který již začal.

Foto: Profimedia.cz

Z ústřic se kvůli vysokým teplotám mořské vody může stát vzácnost

„Anomální teploty v této části severního Atlantiku jsou neslýchané,“ řekla podle listu Daniela Schmidtová z Bristolské univerzity. Vysoké teploty vody také přispívají k úbytku mořského ledu, jehož množství je nyní výrazně pod průměrem pro toto roční období.

NOAA: El Niño je tady. V Česku jsme na teplotní rekordy zvyklí

Věda a školy

Mořský biolog Dan Smale z neziskové organizace Marine Biological Association, jenž se vlnami veder v moři zabývá již přes deset let, uvedl, že jej vysoké teploty překvapily.

Foto: Profimedia.cz

Úhyn ryb. Ilustrační foto

„Jsou příliš vysoké; i když pro většinu druhů ještě nejsou smrtelné, jsou pro ně stresující. Pokud to bude pokračovat i s postupem léta, mohli bychom být svědky masového úhynu chaluh, mořské trávy, ryb a ústřic,“ řekl.

Od roku 1986 do roku 2016 podle listu vzrostl počet dnů, během nichž teplota moře stoupla výrazně nad normál, o 50 procent. V každé „horké“ epizodě zmizely rozsáhlé oblasti plné mořských živočichů, podobně jako když lesní požáry spalují porosty.

Tyto škody mají dopady i na lidstvo, které je na oceánech závislé kvůli kyslíku, potravě a odstraňování oxidu uhličitého, který je jedním z hlavních „skleníkových plynů“.

Oceány jsou nejteplejší v historii měření. Čeká se víc extrémů v počasí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám