Hlavní obsah

Naši zásobovací loď u ISS zřejmě poškodil náraz zvenčí, tvrdí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská nákladní loď Progress MS-21, která při kotvení u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ztratila tlak v kabině, byla zřejmě poškozena nárazem zvenku. Podle agentury Reuters to v úterý oznámila ruská vesmírná korporace Roskosmos.

Foto: Profimedia.cz

Progress MS-21

Článek

„Tyto závěry jsou stanovovány na základě fotografií, které ukazují změny vnějšího povrchu vesmírné lodi,“ uvedl Roskosmos na sociální síti Telegram.

Agentura Roskosmos zároveň zveřejnila fotografii, na níž je podle ní na servisní sekci kosmického plavidla vidět díra o velikosti asi 12 milimetrů, píše Reuters.

Poškozen byl systém tepelné kontroly plavidla i solární panely. Progress byl postižen „únikem pracovního média z vnějšího okruhu termoregulačního systému“.

Naše zásobovací loď u ISS ztratila tlak, sdělil Roskosmos. Má jít o únik chladicí kapaliny

Věda a školy

„Výrobce RKK Eněrgija (přední firma kosmického průmyslu Ruska se sídlem v Koroljovu nedaleko Moskvy - pozn. red.) ani Roskosmos nepřipouštějí výrobní vadu a otvor podle nich nebyl zaznamenán na snímcích z výroby, přepravy, startu ani příletu k ISS. Dle Roskosmosu je na vině vnější příčina - stejně jako v případě Sojuzu MS-22. Státní komise ale pokračuje ve vyšetřování,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Roskosmos ohlásil ztrátu tlaku v kabině zásobovací lodi MS-21 bez posádky 11. února. Zástupci Roskosmosu tehdy zmínili, že poklop mezi vesmírnou stanicí a Progressem byl uzavřen, a tak ztráta tlaku neovlivnila fungování ISS.

Podle Roskosmosu byla nákladní loď již naložena odpadem před plánovanou likvidací. Loď se později odpojila od stanice a Roskosmos ji nechal v neděli 19. února zaniknout v atmosféře Země, přičemž zbytky měly spadnout do Tichého oceánu.

Posunutí dalších startů

Vyšetřování incidentu ale pozdrželo vyslání záchranné lodi Sojuz MS-23, která má z oběžné dráhy dostat ruské kosmonauty Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a amerického astronauta Franka Rubia.

Roskosmos vyšle k ISS nouzové plavidlo v pátek

Věda a školy

Sojuz MS-23, který je náhradním plavidlem za Sojuz MS-22 poškozený mikrometeoritem, vyšle Roskosmos k ISS v pátek 24. února, čtyři dny po původním plánu. Dva Rusové a Američan by se v něm měli nicméně vrátit na Zemi až v září.

Posunul se i start mise SpaceX Crew-6, a to na neděli 26. února. Podle portálu Space.com poletí na palubě lodi Crew Dragon Endeavour americké společnosti SpaceX první astronaut Spojených arabských emirátů, který se kdy zúčastní dlouhodobé mise: Sultán al-Nejádí. Dále astronauti amerického vesmírného úřadu NASA Warren Hoburg a Stephen Bowen a Rus Andrej Feďajev.

Nová japonská raketa H3 nezvládla odstartovat

Věda a školy

Výběr článků

Načítám