Hlavní obsah

Naše zásobovací loď u ISS ztratila tlak, sdělil Roskosmos. Má jít o únik chladicí kapaliny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská nákladní loď Progres MS-21 bez posádky ukotvená u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) ztratila tlak v kabině, oznámila v sobotu 11. února ruská vesmírná korporace Roskosmos. Zástupci agentury ujistili, že incident nepředstavuje žádné nebezpečí pro posádku orbitálního komplexu. Nebylo hned jasné, co se přesně stalo, informace se lišily.

Foto: Profimedia.cz

Progres MS-21 na ilustračním snímku

Článek

V úvodním prohlášení agentury Roskosmos se podle internetového časopisu Kosmonautix nepsalo o úniku chladicího média, ale o ztrátě tlaku, což se bez bližšího upřesnění dá chápat i jako únik atmosféry z hermetického prostoru lodi.

Roskosmos uvedl, že průlez mezi lodí Progress MS-21, která u ISS pobývá od loňského října, a staničním modulem Pirs byl uzavřen, a tak ztráta tlaku neovlivnila fungování stanice.

Podle aktuálních informací se zdá, že došlo k úniku v oblasti vnějšího radiátoru chladicího okruhu kosmické lodi. Podle vyjádření amerického vesmírného úřadu NASA totiž došlo k „odtlakování“ v chladicím systému plavidla.

Dvacet let od tragédie Columbie. Přispěla ke konci raketoplánů

Historie

„Příčina ztráty chladicí kapaliny v kosmické lodi Progress se vyšetřuje. Poklopy mezi ní a stanicí jsou již otevřené a teplota a tlak na palubě stanice jsou normální,“ napsali v sobotu představitelé NASA.

„Posádka, která byla informována o úniku z chladicí smyčky, není v žádném nebezpečí a pokračuje v normálním provozu vesmírné stanice,“ informovala NASA podle portálu Space.com.

Zástupci Roskosmosu zprvu v sobotu neřekli, co mohlo způsobit, že nákladní loď ztratila tlak, upozornila agentura AP. Výkonný ředitel Roskosmosu pro pilotované vesmírné programy Sergej Krikaljov v televizním rozhovoru podle agentury TASS odhadl, že ztrátu tlaku mohla způsobit závada v systému řízení teploty.

„Krikaljov bohužel v jednu chvíli hovořil o úniku chladiva a jindy o úniku atmosféry z kosmické lodi. Zda šlo o přeřeknutí, či dopad střihu, není jasné. Důležité ale je, že podle něj není ovlivněn program dalších letů na ISS,“ konstatoval na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Mikrořasy zavítaly do stratosféry. Vědci zkoumají, jak je ovlivnila radiace a záření

Věda a školy

„Hlavní je, abychom se přesvědčili, že zde není nějaká systémová chyba, protože to by mohlo způsobit stejný problém i na dalších kosmických lodích,“ připustil Krikaljov.

Podle Roskosmosu byla nákladní loď již naložena odpadem před plánovanou likvidací. Loď se má odpojit od stanice a 18. února shořet v atmosféře.

Dokování nové lodi Progress MS-22

Oznámení přišlo krátce poté, co ten den (11. února) u ISS zakotvila nová ruská nákladní loď. Progress MS-22 dopravil osazenstvu téměř tři tuny potravin, vody a paliva spolu s vědeckým vybavením. Roskosmos shrnul, že incident v Progressu MS-21 neovlivnil ukotvení nové nákladní lodi a „nebude mít žádný dopad na budoucí program stanice“.

Nejednoznačná vyjádření

Situace je rozhodně poněkud nepřehledná. Podle Václavíka nebyla oficiální vyjádření, zejména ruské strany, jednoznačná. „Stále se tak nevyvratitelně nepotvrdila informace o úniku atmosféry z hermetizovaného nákladového prostoru či úniku chladiva,“ připomněl.

Ve hře je podle něj také možnost, že došlo k oběma zmíněným problémům a může mezi nimi být spojitost. V případě úniku atmosféry by situace byla poměrně neškodná a mohlo by se pokračovat podle normálního harmonogramu, který počítal s odletem Progressu MS-21 od ISS 18. února v 1:55 SEČ. Tomu podle Václavíka napovídalo tvrzení, že současná situace nemá vliv na kalendář ruských letů k ISS i odtamtud.

Pokud však Progress MS-21 opravdu postihl únik chladiva z vnějšího chladicího okruhu, což zmiňovala i NASA, tak nastává několik problémů. Mohlo by to znamenat systémovou chybu na straně výrobce. „A tato skutečnost už by měla vést k revizi existujících lodí a změně harmonogramu letů,“ pokračoval tuzemský odborník.

Ostatně výrobní kancelář RSC Eněrgija už svolala schůzi, na které se má rozhodnout o dalším postupu, píše Kosmonautix.

Kvůli úniku kapaliny ze Sojuzu pošle Rusko na ISS novou loď. Mise kosmonautů se prodlouží

Věda a školy

Stejně tak by únik chladiva měl dopad na samotný let Progressu MS-21. „Zejména elektronika se postupně začne přehřívat a mohlo by dojít k jejímu poškození. V úvahu připadá např. dřívější odlet od ISS než onoho 18. února,“ dodal Václavík.

Z následných vyjádření Roskosmosu i NASA vyplývá, že skutečně nejpravděpodobněji šlo o únik chladicího média, a nikoli o únik atmosféry.

Prosincový únik kapaliny ze Sojuzu

Zmiňovaná ztráta hermetičnosti nákladní lodi - tedy spíše únik chladicího média - každopádně následuje po prosincovém podobném incidentu s lodí Sojuz MS-22, kterou poškodil zásah mikrometeoritu.

Ruští kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin a astronaut NASA Frank Rubio měli tuto loď použít při březnovém návratu na Zemi, ale ruští představitelé usoudili, že vyšší teploty v lodi v důsledku úniku chladicí kapaliny by mohly způsobit, že ji nebude bezpečné použít.

Rozhodli se proto 20. února vypustit novou loď Sojuz MS-23, aby měla posádka k dispozici záchranné plavidlo pro případ nouze. Ta ale pocestuje k ISS prázdná, aby se urychlil start, a tak další posádka bude muset počkat asi nejméně do konce léta, než bude připravena ještě další loď. Znamená to, že Prokopjev, Petelin a Rubio budou zřejmě muset na stanici zůstat o několik měsíců déle, což možná prodlouží jejich misi téměř na rok. NASA se účastnila všech debat a souhlasila s tímto plánem.

Kromě Prokopjeva, Petelina a Rubia je vesmírná stanice nyní též domovem astronautů NASA Nicole Anuapuové Mannové a Joshe Cassady, Rusky Anny Kikinové a Japonce Koičiho Wakaty. Tuto čtveřici loni v říjnu na ISS přepravila loď Crew Dragon společnosti SpaceX.

Roskosmos představil plán pro případnou evakuaci ISS. Američan by možná letěl sám

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám