Hlavní obsah

Tryskání chladicí kapaliny ze Sojuzu zapříčinila dírka o průměru 0,8 milimetru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dírka o průměru méně než milimetr zapříčinila únik chladicí kapaliny z kosmické lodi Sojuz MS-22, která je nyní připojena k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že kvůli poruše nemohla minulý týden ve čtvrtek dvojice ruských kosmonautů uskutečnit plánovaný výstup do otevřeného vesmírného prostoru.

Únik kapalin z lodi Sojuz na ISSVideo: Reuters

 
Článek

„Předběžná kontrola ukázala, že je tam malá díra, okolo 0,8 milimetru, která způsobila snížení tlaku,“ řekl v pondělí 19. prosince ruské státní televizi šéf vesmírné korporace Roskosmos Jurij Borisov.

Celkem sedmičlenná posádka, která se nyní nachází uvnitř ISS, podle něj není v nebezpečí.

Porucha, kterou podle některých odborníků mohl způsobit náraz mikrometeoroidu - teoreticky i z meteorického roje Geminid - do vnějšího pláště lodi, vedla ke zvyšování teploty v Sojuzu. Podle prohlášení Roskosmosu v den nehody, ve čtvrtek 15. prosince, vystoupala teplota v obytné sekci a návratovém modulu ke 30 °C, v servisní sekci až ke 40 stupňům.

Rusové mají problém na Sojuzu. Za únikem chladicí kapaliny mohou být Geminidy

Věda a školy

Teplota se aktuálně stabilizovala pod 30 stupni Celsia, loď tak má být funkční.

Bude zapotřebí „záchranný Sojuz“?

Zároveň je ale podle Borisova zřejmé, že celkově situace není příliš dobrá. Dvě komise odborníků mají do konce prosince podat společnou zprávu o vyšetřování a navrhnout doporučení k dalšímu postupu. Jednou z možností je vyslat k ISS záložní loď, která by kosmonauty transportovala zpět na Zemi.

„V případě, že doporučí vypustit záchranný Sojuz MS-23, stane se tak přibližně 45 dní po vydání rozhodnutí. Tedy v polovině února 2023,“ doplnil na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Foto: Sergei Korsakov, ČTK/AP

Část ruského segmentu ISS s lodí Sojuz na ilustračním snímku

Mezinárodní vesmírná stanice je společným projektem americké vesmírné agentury NASA, Roskosmosu, evropské ESA, Japonska a Kanady. V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následným zavedením rozsáhlých protiruských sankcí dala Moskva najevo, že pro ni tento orbitální komplex nemá dlouhodobou budoucnost. Chce vybudovat svou vlastní vesmírnou stanici.

Pentagon dostal několik stovek nových zpráv o výskytu UFO

Amerika

„Užít si Měsíc“. Na lunární orbitě se uvelebuje jihokorejská sonda

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám