Hlavní obsah

Testovat žáky metodou PCR bude v září 200 škol

Praha

Nahradit preventivní antigenní testování na covid-19 přesnější metodou PCR chce v září 200 škol, sdělila mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Jde asi o 3,6 procenta všech ZŠ a SŠ v Česku. K PCR testování se mohly přihlásit do středečního poledne, za jeden test pak zpětně dostanou 200 korun. Vláda na zářijové PCR testy ve školách již dříve vyčlenila 26 milionů korun z evropských peněz.

Foto: Michael Polák , Právo

Ilustrační foto: na studentech Gymnázia F. X. Šaldy zkoušel v červnu Liberecký kraj, jak bude od září zajišťovat PCR testování ve školách.

Článek

Podle rozhodnutí vlády se děti v prvních dnech po zahájení školního roku preventivně třikrát otestují antigenními testy, které zajistí stát.

Pokud se škola rozhodla je nahradit PCR testy, bude si testování muset zajistit sama. Na PCR testy půjdou podle Lednové peníze z Fondu solidarity Evropské unie.

Ředitelé: U dětí bez testu roušku neuhlídáme

Domácí

„O příspěvky na PCR testování žáků požádalo celkem 200 škol,“ uvedla ve středu mluvčí. V ČR je podle statistik ministerstva zhruba 4200 základních a 1300 středních škol.

Za minulý školní rok podle Lednové oznámilo využití PCR testů 354 škol. Počet škol, které se rozhodly pro PCR testy, je tak nyní nižší než na jaře.

Při PCR jen dva testy místo tří

Preventivní antigenní testování se má konat 1. nebo 2. září a dále 6. a 9. září. Pomocí PCR metody se žáci ve školách budou moci na začátku září testovat jen jednou týdně, absolvují tak dva testy.

Na jaře se ve školách testovalo antigenními testy nejdříve dvakrát týdně, zhruba od poloviny května jednou týdně.

Podrobný manuál pro školy: testovaní roušky ve třídách odloží

Věda a školy

Frekvence PCR testování byla zpočátku jednou týdně, později jednou za dva týdny. Školy podle ministerstva za minulý školní rok vykázaly asi 365 tisíc PCR testů za přibližně 73 milionů korun. K dispozici pro ně úřad měl 100 milionů korun.

Za 26 milionů Kč vyčleněných na dva termíny testování v září by školy mohly udělat zhruba 130 tisíc PCR testů. Každá z 200 přihlášených škol tak může dvakrát otestovat v průměru 325 žáků.

Kde jsou peníze za uplynulý školní rok?

Pražský magistrát ve středu upozornil, že městské části dosud nedostaly ani peníze za PCR testování v uplynulém školním roce.

Podle MŠMT by peníze měly do krajů odejít v tomto týdnu. Lednová poznamenala, že ministerstvo financí schválilo poskytnutí dotace minulý čtvrtek, v pátek pak úřad do škol poslal rozhodnutí.

Vláda schválila proplácení PCR testů ve školách

Domácí

„V případě veřejných a soukromých škol budou finance zaslány krajům, krajské úřady je následně rozdělí jednotlivým školám,“ dodala.

Reklama

Související články

Ředitel zajistil očkování celému gymnáziu

Školy zatím nevědí, jaká hygienická opatření se budou muset v novém školním roce dodržovat, navíc nelze odhadovat epidemickou situaci na podzim. Milan Dundr,...

Testy žáků budou platit i na akce mimo školu

Plošné testování zkraje nového školního roku ulehčí rodinám i dětem. Negativní výsledek samotestu ve škole s čestným prohlášením bude možné využít i mimo...

Výběr článků

Načítám